Fotografi na udaru inspektora

Milijana Latinović
Fotografi na udaru inspektora

Banjaluka - Fotografi širom Srpske, kojima je ovaj zanat često jedini izvor prihoda, našli su se proteklih dana na udaru inspektora koji kontrolišu sve one koji nisu registrovali djelatnost.

Kontrolu je još prošle godine zatražilo Udruženje za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti BiH, koje okuplja fotografe iz RS i FBiH, a koje smatra da na maturama, svadbama i ostalim slavljima nelegalno zarađuje i do 1.000 fotografa.

Među onima koji su hobi odlučili da pretvore u kakvu-takvu zaradu veliki je broj visokoobrazovanih koji nakon godina provedenih na birou nisu uspjeli da pronađu posao u struci. Fotografisanje svadbi, rođendana ili krštenja kod rodbine i poznanika postao im je jedini izvor prihoda.

- Tokom ljeta odradim nekoliko svadbi i pokoje krštenje. Nema tu prevelike zarade, ali uspijem bar da platim račune i koliko-toliko dopunim kućni budžet. Zimi posla gotovo i da nema. Rado bih registrovao fotografsku radnju, ali za to nemam novca - kazao je jedan banjalučki fotograf koji nije želio da mu spominjemo ime. Dodaje da zarada zavisi od broja ljudi koje fotografiše, a kreće se od 300 do 500 KM.

Pod lupom inspektora nedavno se našao i njegov kolega koji je takođe želio da ostane anoniman.

- Inspekcija je našla moj broj preko oglasa koji sam ostavio na internet. Pozvan sam na razgovor i upozoren da ne mogu nastaviti da fotografišem ako ne registrujem djelatnost, inače ću sljedeći put biti kažnjen novčano - rekao je ovaj fotograf i dodao da nije u mogućnosti da registruje fotografsku radnju, te da će morati da odloži fotoaparat na neko vrijeme.

U Inspektoratu RS ističu da je s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga fotografisanja republička tržišna inspekcija na osnovu informacija i reklama objavljenih na internet stranicama proteklih dana obavljala pojačan nadzor lica koja nude ove usluge.

- Kontrolisano je oko 40 lica koja su pozvana da se izjasne na navode iz njihovih ponuda i upoznata sa zakonskim obavezama i načinom legalizacije svoga rada. Do sada je petnaestak njih regulisalo svoj status, a za šest lica izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti, dok je jednom licu izdat prekršajni nalog u vrijednosti od 1.000  maraka - naveli su u Inspektoratu RS.

Dodaju da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

Dodatna zarada bez poreza

Predsjednik Udruženja za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti BiH Hajrudin Muminović kaže da su zadovoljni saradnjom sa inspektorima u RS.

- Iako nam mnogi na teret stavljaju da mi u udruženju hoćemo monopol i da zato sve ovo radimo, to nije tačno. Ne smeta nam bilo ko ko radi ovaj posao, ali želimo da spriječimo da oni koji već imaju posao vikendom dodatno zarađuju fotografišući, a za to ne plaćaju porez - kazao je Muminović i dodao da u FBiH na tom pitanju još ništa nije urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana