Формирају удружење у спомен на усташке жртве у бањалучком насељу Дракулић

Срна
Формирају удружење у спомен на усташке жртве у бањалучком насељу Дракулић

Бањалука - Удружење “7. фебруар 1942. године” биће формирано у Бањалуци поводом предстојећег обиљежавања 77 година од усташког покоља Срба у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, најавио је један од потомака дракулићких жртава Недељко Митровић.

- Један број потомака и сродника убијених у Дракулићу иницирао је формирање удружења “7. фебруар 1942. године” да жртве стравичног усташког злочина не би никада биле заборављене - истакао је Митровић и додао да је циљ и да буду анимирани надлежни да детаљније истраже овај злочин, јер то није учињено у бившој Југославији.

Митровић најављује да ће се удружење систематичније бавити документовањем овог злочина на основу великог броја постојећих доказа, а планирано је и постављање спомен-плоча на гробницама гдје су шездесетих година прошлог вијека ексхумирани посмртни остаци усташких жртава и пренесени код споменика у Дракулићу.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете. Под командом усташког капетана Јосипа Мишлова и петрићевачког жупника фра Вјекослава Филиповића из гарде Анте Павелића, такозваног “Тјелесног здруга”, усташе су убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама и ножевима. Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања буде служен парастос у Дракулићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана