Fondu stiže 14.435 novih penzionera

Dragana Keleč
Fondu stiže 14.435 novih penzionera

Banjaluka - Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS primio je u prvih osam mjeseci ove godine 14.435 novih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

U Fondu PIO ističu da su sličan broj zahtjeva za penzionisanje imali i prošle godine, ali da je sadašnja struktura penzija najpovoljnija od postojanja Fonda.

- Posebno je poboljšana struktura u posljednje dvije godine, kada je procenat starosnih penzija sa 50 odsto povećan na sadašnjih 52 odsto, a istovremeno invalidskih se smanjio sa 17,5 na 16,5 odsto - istakao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović i dodao da je takođe smanjen broj porodičnih penzija.

Ipak, odnos broja radnika i penzionera je i dalje nepovoljan.

- U RS trenutno ima 277.368 zaposlenih i 247.642 korisnika Fonda PIO, tako da je odnos radnika i penzionera 1,12:1 - kazao je Joksimović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da penzioni fond nije održiv ako ne dođe do otvaranja novih radnih mjesta i ulaganja investitora u proizvodni sektor.

- Potrebno je ostvariti sistem u kojem će oni koji rade puniti fond za potrebe penzionera. Najveća greška od procesa privatizacije jeste to što su potpuno zanemarena postojeća radna mjesta i otvaranje novih. Time smo došli u situaciju da se praktično penzije smanjuju jer je nemoguće obezbijediti dovoljno punjenje fondova - kazao je Pavlović.

Istakao je da je problem i što najmanje trećina zaposlenih u RS prima najnižu platu, što znači da je i uplata minimalnih doprinosa za penzioni fond.

- Ako sve manje ljudi radi, a sve više ostvaruje pravo na penzionisanje, onda nema dugoročno održivog penzionog sistema - dodao je Pavlović.

Prema podacima Fonda PIO, od ukupnog broja ovogodišnjih zaprimljenih zahtjeva 7.969 se odnosi na starosnu penziju, 3.123 na invalidsku i 3.343 na porodičnu penziju. Dodali su i da je evidentno smanjenje broja neriješenih zahtjeva, pri čemu se najveći broj zahtjeva rješava u zakonskom roku od dva mjeseca.

Rashodi i prihodi

Fond PIO RS je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario prihode u iznosu od 448,4 miliona maraka, što je  45,13 odsto planiranih za cijelu godinu. U istom periodu rashodi Fonda su iznosili oko 481 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana