Фонду стиже 14.435 нових пензионера

Драгана Келеч
Фонду стиже 14.435 нових пензионера

Бањалука - Фонд пензијско-инвалидског осигурања РС примио је у првих осам мјесеци ове године 14.435 нових захтјева за остваривање права на пензију.

У Фонду ПИО истичу да су сличан број захтјева за пензионисање имали и прошле године, али да је садашња структура пензија најповољнија од постојања Фонда.

- Посебно је побољшана структура у посљедње двије године, када је проценат старосних пензија са 50 одсто повећан на садашњих 52 одсто, а истовремено инвалидских се смањио са 17,5 на 16,5 одсто - истакао је портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић и додао да је такође смањен број породичних пензија.

Ипак, однос броја радника и пензионера је и даље неповољан.

- У РС тренутно има 277.368 запослених и 247.642 корисника Фонда ПИО, тако да је однос радника и пензионера 1,12:1 - казао је Јоксимовић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да пензиони фонд није одржив ако не дође до отварања нових радних мјеста и улагања инвеститора у производни сектор.

- Потребно је остварити систем у којем ће они који раде пунити фонд за потребе пензионера. Највећа грешка од процеса приватизације јесте то што су потпуно занемарена постојећа радна мјеста и отварање нових. Тиме смо дошли у ситуацију да се практично пензије смањују јер је немогуће обезбиједити довољно пуњење фондова - казао је Павловић.

Истакао је да је проблем и што најмање трећина запослених у РС прима најнижу плату, што значи да је и уплата минималних доприноса за пензиони фонд.

- Ако све мање људи ради, а све више остварује право на пензионисање, онда нема дугорочно одрживог пензионог система - додао је Павловић.

Према подацима Фонда ПИО, од укупног броја овогодишњих запримљених захтјева 7.969 се односи на старосну пензију, 3.123 на инвалидску и 3.343 на породичну пензију. Додали су и да је евидентно смањење броја неријешених захтјева, при чему се највећи број захтјева рјешава у законском року од два мјесеца.

Расходи и приходи

Фонд ПИО РС је у првих шест мјесеци ове године остварио приходе у износу од 448,4 милиона марака, што је  45,13 одсто планираних за цијелу годину. У истом периоду расходи Фонда су износили око 481 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана