Fondacija Sveti Vukašin od 19. avgusta

R. Mi.
Fondacija Sveti Vukašin od 19. avgusta

TREBINjE - Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska najavila je osnivanje Fondacije "Sveti Vukašin", koja će sa baviti prikupljanjem sredstava za pomoć porodicama sa više djece, liječenje steriliteta, promovisanje usvajanja djece i očuvanje tradicionalnih vrijednosti porodice sa područja ove eparhije.

Fondacija, čije će sjedište biti u Trebinju, zvanično će početi sa radom 19. avgusta - na praznik Preobraženja, slavu grada, kada će kod Hercegovačke Gračanice na Crkvini biti održano Preobraženjsko saborovanje, na kojem će se okupiti najugledniji Srbi Hercegovci iz cijelog svijeta.

Iz Eparhije je najavljeno da će se za finansiranje posebnog materinskog dodatka za treće, četvrto, peto i svako sljedeće rođeno dijete izdvajati do 70 odsto sredstava Fondacije, za liječenje steriliteta supružnika, vještačku oplodnju i slično izdvajaće se do deset odsto sredstava, dok će se za edukativne, stručne i promotivne aktivnosti Fondacije izdvajati do 15 odsto sredstava, a za rad stručne službe Fondacije pet odsto sredstava.
U pozivnom pismu za Preobraženjsko saborovanje, koje je uputio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, navodi se da je povod sabranja 70. godišnjica strašnog pokolja nad Srbima iz Hercegovine početkom Drugog svjetskog rata, kada je živote izgubilo na hiljade nevinih ljudi, žena i djece, kao i u ratu početkom 1990-tih godina.

- U ova dva strašna rata su stradali najviđeniji, najhrabriji i najbolji od nas, što nas je kao narod dovelo na ivicu opstanka. Stoga nam se čini najvažnijim zadatkom probuditi i podržati svijest o vrijednosti života - navedeno je u pismu.
Vladika Grigorije ističe da je namjera ovog sabora i da se sopstvenim snagama iznađe način podrške srpskoj porodici, da se pomogne majkama koje rađaju djecu koja donose novi život.
- To bi bio naš odgovor na stradanje i zločin, način da se smrti suprotstavimo životom, da se ova sveta i blagorodna zemlja ispuni dječijim smijehom, umjesto tugom i gorkim plačem - naveo je vladika Grigorije.

Članovi

Upravni odbor Fondacije čine predstavnici Eparhije, opština sa područja Hercegovine i ugledni članovi zajednice, a članovi Fondacije postaju svi oni koji do Preobraženjskog sabora na žiro-račun Fondacije uplate iznos od najmanje 1.000 KM. Akciju je podržao i predsjednik RS Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana