Фондација Свети Вукашин од 19. августа

Р. Ми.
Фондација Свети Вукашин од 19. августа

ТРЕБИЊЕ - Епархија захумско-херцеговачка и приморска најавила је оснивање Фондације "Свети Вукашин", која ће са бавити прикупљањем средстава за помоћ породицама са више дјеце, лијечење стерилитета, промовисање усвајања дјеце и очување традиционалних вриједности породице са подручја ове епархије.

Фондација, чије ће сједиште бити у Требињу, званично ће почети са радом 19. августа - на празник Преображења, славу града, када ће код Херцеговачке Грачанице на Црквини бити одржано Преображењско саборовање, на којем ће се окупити најугледнији Срби Херцеговци из цијелог свијета.

Из Епархије је најављено да ће се за финансирање посебног материнског додатка за треће, четврто, пето и свако сљедеће рођено дијете издвајати до 70 одсто средстава Фондације, за лијечење стерилитета супружника, вјештачку оплодњу и слично издвајаће се до десет одсто средстава, док ће се за едукативне, стручне и промотивне активности Фондације издвајати до 15 одсто средстава, а за рад стручне службе Фондације пет одсто средстава.
У позивном писму за Преображењско саборовање, које је упутио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, наводи се да је повод сабрања 70. годишњица страшног покоља над Србима из Херцеговине почетком Другог свјетског рата, када је животе изгубило на хиљаде невиних људи, жена и дјеце, као и у рату почетком 1990-тих година.

- У ова два страшна рата су страдали највиђенији, најхрабрији и најбољи од нас, што нас је као народ довело на ивицу опстанка. Стога нам се чини најважнијим задатком пробудити и подржати свијест о вриједности живота - наведено је у писму.
Владика Григорије истиче да је намјера овог сабора и да се сопственим снагама изнађе начин подршке српској породици, да се помогне мајкама које рађају дјецу која доносе нови живот.
- То би био наш одговор на страдање и злочин, начин да се смрти супротставимо животом, да се ова света и благородна земља испуни дјечијим смијехом, умјесто тугом и горким плачем - навео је владика Григорије.

Чланови

Управни одбор Фондације чине представници Епархије, општина са подручја Херцеговине и угледни чланови заједнице, а чланови Фондације постају сви они који до Преображењског сабора на жиро-рачун Фондације уплате износ од најмање 1.000 КМ. Aкцију је подржао и предсједник РС Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана