Фонд здравственог осигурања РС смањио дефицит, али и цијене услуга

nezavisne.com
Фонд здравственог осигурања РС смањио дефицит, али и цијене услуга

Бањалука - Фонд здравственог осигурања РС је, како истичу из ове установе, наставио континуитет смањења дефицита те је крајем септембра дефицит са финансирањем износио 2,1 милион КМ и мањи је за око три милиона у односу на претходни мјесец.

У поређењу са истим периодом прошле године, како наводе, дефицит је мањи за око 97 одсто, а смањене су и обавезе Фонда, па су само у овој години смањене за око 20 милиона КМ.

"Финансијски резултат Фонда био би још бољи да су реализоване иницијативе за увођење посебних акциза на дуван и алкохол, као и да се дио премије од аутоодговорности издваја за здравствени систем, јер би на овај начин Фонд пословао без дефицита", казали су из ове установе.

Планирају да болницама за ову годину повећају уговоре како би осигураницима обезбиједили доступну и квалитетну болничку здравствену заштиту и да им се све услуге пружају на вријеме, у оптималним роковима. "Извјесно је да ће се овај потез негативно одразити на пословање Фонда, па очекујемо раст дефицита ФЗО за око 20 милиона КМ. Међутим, нама је приоритет здравствена заштита осигураника, без обзира на финансијски резултат Фонда", наводе из ФЗО.

Позитивно пословање Фонда резултат је, како наводе, бројних мјера и активности које је предузело руководство ФЗО, као што су смањење цијена појединих услуга, ниже цијене услуга из области кардиохирургије и других здравствених услуга у здравственим установама изван РС, а снижене су и цијене појединих лијекова.

"Између осталог, додатно је унапријеђена сарадња са финансијским институцијама и контролним органима. Такође, новом систематизацијом Фонда смањен је број руководећих мјеста, чиме су смањени и расходи за лична примања запослених", додају у овој установи.

Поред тога, како наводе, смањили су расходе за трошкове енергије, комуналних услуга, режијског материјала, текућих одржавања и слично.

Наглашавају да постоје изазови и проблеми са којима се Фонд суочава, а на које не може да утиче као што је неповољна структура осигураника, нередовна уплата доприноса за здравствено осигурање, те рад на црно.

Период                    Остварени резултат (дефицит са финансирањем)

1.1-30.9.2015.    - 49.663.508 КМ

1.1-30.9.2016.    - 79.050.182 КМ

1.1-30.9.2017.    - 2.148.534 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана