Fond za pomoć oboljelima potrebniji nego ikada

Danijela Stokanić
Fond za pomoć oboljelima potrebniji nego ikada

Banjaluka - U Republici Srpskoj sve je više roditelja koji su prinuđeni da sami organizuju humanitarne akcije kako bi skupili novac za liječenje djece u inostranstvu, zbog čega je prijeko potrebno osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se izdvajao novac za ozdravljenje tih mališana.

Kako život djece, pa i odraslih, kojima ljekari u RS zbog komplikovane prirode oboljenja ne mogu da pomognu, ne bi zavisio od humanitarnih poziva i akcija, brojni stanovnici su spremni da na mjesečnom nivou izdvajaju novac za potrebe liječenja.

Potreba za jedinstvenim fondom posebno je došla do izražaja tokom akcije prikupljanja novca za liječenje trogodišnje Sofije Mićević, a koji je zahvaljujući velikom angažmanu pojedinaca i ljudima velikog srca, prikupljen u rekordnom roku.

Ozbiljne planove u vezi sa osnivanjem fonda imaju u banjalučkoj Humanitarnoj organizaciji "Budimo ljudi" i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS. Predsjednik ove organizacije Adriana Basara kaže da prethodnih nekoliko mjeseci pripremaju dokumentaciju za osnivanje fonda, te da ih je slučaj sa Sofijom podstakao da to što prije urade.

- U tome su nas podržali mladi političari gotovo svih stanaka u RS, koji će se zalagati da se izmijeni zakon, kako bi se ta fondacija, po principu Fonda solidarnosti, mogla finansirati. Naša ideja je da svi zaposleni i privrednici na mjesečnom nivou izdvajaju određen iznos novca za fond - objasnila je Basara.

Dodala da su u vezi sa ovom idejom naišli i na podršku ministara zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića.

- Fond bi imao konzilijum ljekara koji bi odlučivao o liječenju djece u inostranstvu. Sve bi bilo transparentno i svaki mjesec bi bilo prikazano koliko je novca sa kojih adresa uplaćeno, a koliko potrošeno - rekla je Basara i dodala da je pomoć dobrih ljudi potrebna za desetine djece u Srpskoj.

Da je osnivanje ovog fonda neophodno smatra i Bogdanić.

- Mislim da takav fond treba što prije osnovati. Da li će on biti u sklopu Vlade RS ili neke nevladine organizacije, dogovorićemo se u narednom periodu - rekao je Bogdanić.

Dodao je da bi formiranje fonda, koji bi imao stalni priliv i odliv novca, bilo trajnije rješenje.

Mišljenje sa njima dijele i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koji na godišnjem nivou za potrebe liječenja stanovnika Srpske u inostranstvu izdvaja dva miliona maraka.

Prema njihovim riječima, osiguranicima, osim liječenja izvan Srbije i BiH, može se finansirati dio troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji i drugim zemljama, s kojima Fond nema ugovor.

- U ovim slučajevima, kako je to regulisano i Pravilnikom, finansiramo 30 odsto troškova liječenja, ali i više, u zavisnosti od naše mogućnosti, potreba drugih osiguranika, procjena uspješnosti liječenja i drugih kriterijuma - objasnili su u Fondu zdravstvenog osiguranja, koji je za liječenje Sofije uplatio oko 200.000 KM.

Ističu da je neophodno da se u RS osnuje fond koji bi finansirao skupa liječenja u inostranstvu i slično.

- Humanitarna akcija za malu Sofiju kao i neke prethodne su pokazale veliku potrebu za tim - dodali su u Fondu.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka Dijana Berić ističe da bi taj fond bio od nemjerljivog značaja, kako za roditelje i djecu, tako i za društvo.

- U tom slučaju roditelji dijete ne bi morali izlagati javnosti, jer dok se bore za život moraju razmišljati i o novcu - rekla je Berićeva.

Sofija

Trogodišnja Sofija Mićević iz Banjaluke, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije, trebalo bi sutra da otputuje u SAD na liječenje, za šta je prikupljeno 270.000 dolara. Ovoj hrabroj djevojčici čije zdravstveno stanje je pogoršano i dalje će biti potrebna pomoć humanista, jer je za nastavak liječenja potrebno još 540.000 dolara. 

Ultimate borac Goran Lolić rodom iz Banjaluke prekinut je u humanoj misiji u Njujorku dok je prikupljao pomoć za liječenje Sofije. On je napravio transparent i izašao da zamoli Njujorčane za pomoć. Međutim, sa dva mjesta ga je policija otjerala, ali ovaj momak ne odustaje od svoje namjere. U toku su i mnoge druge humanitarne akcije za prikupljanje novca za Sofiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana