Фонд за помоћ обољелима потребнији него икада

Данијела Стоканић
Фонд за помоћ обољелима потребнији него икада

Бањалука - У Републици Српској све је више родитеља који су принуђени да сами организују хуманитарне акције како би скупили новац за лијечење дјеце у иностранству, због чега је пријеко потребно оснивање посебног фонда из којег би се издвајао новац за оздрављење тих малишана.

Како живот дјеце, па и одраслих, којима љекари у РС због компликоване природе обољења не могу да помогну, не би зависио од хуманитарних позива и акција, бројни становници су спремни да на мјесечном нивоу издвајају новац за потребе лијечења.

Потреба за јединственим фондом посебно је дошла до изражаја током акције прикупљања новца за лијечење трогодишње Софије Мићевић, а који је захваљујући великом ангажману појединаца и људима великог срца, прикупљен у рекордном року.

Озбиљне планове у вези са оснивањем фонда имају у бањалучкој Хуманитарној организацији "Будимо људи" и Министарству здравља и социјалне заштите РС. Предсједник ове организације Адриана Басара каже да претходних неколико мјесеци припремају документацију за оснивање фонда, те да их је случај са Софијом подстакао да то што прије ураде.

- У томе су нас подржали млади политичари готово свих станака у РС, који ће се залагати да се измијени закон, како би се та фондација, по принципу Фонда солидарности, могла финансирати. Наша идеја је да сви запослени и привредници на мјесечном нивоу издвајају одређен износ новца за фонд - објаснила је Басара.

Додала да су у вези са овом идејом наишли и на подршку министара здравља и социјалне заштите РС Драгана Богданића.

- Фонд би имао конзилијум љекара који би одлучивао о лијечењу дјеце у иностранству. Све би било транспарентно и сваки мјесец би било приказано колико је новца са којих адреса уплаћено, а колико потрошено - рекла је Басара и додала да је помоћ добрих људи потребна за десетине дјеце у Српској.

Да је оснивање овог фонда неопходно сматра и Богданић.

- Мислим да такав фонд треба што прије основати. Да ли ће он бити у склопу Владе РС или неке невладине организације, договорићемо се у наредном периоду - рекао је Богданић.

Додао је да би формирање фонда, који би имао стални прилив и одлив новца, било трајније рјешење.

Мишљење са њима дијеле и у Фонду здравственог осигурања РС, који на годишњем нивоу за потребе лијечења становника Српске у иностранству издваја два милиона марака.

Према њиховим ријечима, осигураницима, осим лијечења изван Србије и БиХ, може се финансирати дио трошкова лијечења у здравственим установама у Италији, Аустрији, Њемачкој, Русији и другим земљама, с којима Фонд нема уговор.

- У овим случајевима, како је то регулисано и Правилником, финансирамо 30 одсто трошкова лијечења, али и више, у зависности од наше могућности, потреба других осигураника, процјена успјешности лијечења и других критеријума - објаснили су у Фонду здравственог осигурања, који је за лијечење Софије уплатио око 200.000 КМ.

Истичу да је неопходно да се у РС оснује фонд који би финансирао скупа лијечења у иностранству и слично.

- Хуманитарна акција за малу Софију као и неке претходне су показале велику потребу за тим - додали су у Фонду.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука Дијана Берић истиче да би тај фонд био од немјерљивог значаја, како за родитеље и дјецу, тако и за друштво.

- У том случају родитељи дијете не би морали излагати јавности, јер док се боре за живот морају размишљати и о новцу - рекла је Берићева.

Софија

Трогодишња Софија Мићевић из Бањалуке, која болује од акутне лимфобластне леукемије, требало би сутра да отпутује у САД на лијечење, за шта је прикупљено 270.000 долара. Овој храброј дјевојчици чије здравствено стање је погоршано и даље ће бити потребна помоћ хуманиста, јер је за наставак лијечења потребно још 540.000 долара. 

Ултимате борац Горан Лолић родом из Бањалуке прекинут је у хуманој мисији у Њујорку док је прикупљао помоћ за лијечење Софије. Он је направио транспарент и изашао да замоли Њујорчане за помоћ. Међутим, са два мјеста га је полиција отјерала, али овај момак не одустаје од своје намјере. У току су и многе друге хуманитарне акције за прикупљање новца за Софију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана