Фонд ПИО упутио позив осигураницима да благовремено комплетирају документацију

Срна
Фонд ПИО упутио позив осигураницима да благовремено комплетирају документацију

Бијељина - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске позвао је осигуранике да благовремено комплетирају документацију за остваривање права на пензију како би се одржала ефикасност у раду Фонда.

Из Фонда је саопштено да је на кућне адресе 6.034 осигураника са пребивалиштем у Републици Српској и Федерацији БиХ у марту доставио обавјештење којим их позива да се обрате у пословницу Фонда ПИО, према мјесту пребивалишта, ради обезбјеђења и комплетирања документације и података неопходних за поступак рјешавања о праву.


Ово обавјештење односи се на осигуранике који до краја ове или у наредној години испуњавају услове за стицање права на пензију.

"Претходно комплетирање документације и ажурирање података допринијеће, у моменту кад се стекну законом прописани услови за пензију, ефикаснијем и бржем доношењу рјешење о остваривању права у року од седам до 15 дана од подношења захтјева, што је знатно краће од законом прописаног рока од 60 дана", наводе из Фонда.

Фонд посебно позива осигуранике који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, да захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда поднесу и прије самог подношеља захтјева за пензију, због тога што се за тај документ из појединих држава чека више мјесеци па чак и година.

У пословнице Фонда осигураник треба да донесе расположиву документацију попут радне књижице, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем, о промјенама ЈМБ, као и потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена.

"Благовременим коплетирањем документације и садашњим бржим и ефикаснијим поступком рјешавања захтјева, у односу на период од прије пет и шест година када су била вишемјесечна кашњења и заостаци у хиљадама неријешених захтјева, жели се постићи још већа ефикасност у раду Фонда", наглчашавају из Фонда.

Како се истиче, тиме ће у потпуности бити одржани међународни стандарди квалитета рада и понашања који директно утичу на повећање задовољства осигураника и корисника права услугама Фонда, као јавног сервиса у области пензијског и инвалидског осигурања.

На овај начин предупређују се и доношење привременог рјешења о остваривању права, преплата и евентуално, поврат неприпадајућих средстава.

Из Фонда појашњавају да обавјештење које је у марту достављено на кућне адресе осигураника не значи аутоматски да су они и испунили услове за остваривање права на старосну пензију, нити да су испуњени услови за престанак њиховог уговора о раду код послодавца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана