Fokus novih zakonskih rješenja na približavanju univerziteta privredi

D. S.
Fokus novih zakonskih rješenja na približavanju univerziteta privredi

Banjaluka - Pooštreni uslovi za izbor naučnog zvanja, približavanje privredi, te profilisanje jednog javnog univerziteta u društvene, a drugog u prirodne i tehničke nauke, samo su neki od prijedloga predstavnika univerziteta i studenata koji bi mogli biti uvršćeni u novi nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Članovi radne grupe, koju je formiralo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, danas bi trebalo ponovo da se sastanu kako bi još jednom iznijeli svoje prijedloge i razmotrili nova rješenja u oblasti visokog obrazovanja.

Iako je ovo drugi pokušaj izrade novog zakona o visokom obrazovanju, pojedini članovi smatraju da ni ovaj nacrt zakona neće lako proći, jer se, kako kažu, u vazduhu osjete neslaganja o nekim pitanjima.

Jedan od predstavnika Univerziteta u Banjaluci u radnoj grupi je i prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Radoslav Gajanin, koji kaže da će tražiti da se unaprijede kriterijumi za izbor u naučna zvanja, te da će se zalagati za potpunu praktičnu akademsku integraciju.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković istakao je da su neophodne promjene i u samoj organizaciji Univerziteta, kao i uvođenje više naučnih oblasti.

Predsjednik Unije studenata Ratko Savić istakao je da bi prije svega trebalo preispitati osnovne temelje sistema visokog obrazovanja u Srpskoj.

- Naš je prijedlog da se jedan od univerziteta profiliše za tehničke, a drugi za društvene nauke - kazao je Savić i dodao da dupliranje fakulteta ne doprinosi nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana