Fiskalni račun sasijeca prevare

Marijana Miljić
Fiskalni račun sasijeca prevare

Banjaluka - Poreska uprava RS ponovo je pojačala inspektorske kontrole i medijsku kampanju „Korak preduzmi, račun uzmi“ s ciljem podizanja poreske discipline i svijesti građana o značaju izdavanja i uzimanja fiskalnog računa, jer time daju doprinos borbi protiv sive ekonomije i rastu ekonomske snage Srpske.

- Pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, pojačan je i rad inspektora Poreske uprave RS, koji kontrolišu da li poslovni subjekti izvršavaju zakonsku obavezu izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. U ovom mjesecu su izvršene 144 kontrole nakon kojih su inspektori izdali 59 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 38.000 maraka i za 25 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. Najviše objekata je privremeno zatvoreno na području koje pokriva Područni centar Banjaluka - sedam, dok je na teritoriji područnih centara Doboj i Bijeljina privremeno zatvoreno po pet objekata - rekao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

On je dodao da će nastaviti i sa preventivnim mjerama i sa kontrolama.

- Inspektori će obavljati pojačane kontrole svakog radnog dana, ali i danima vikenda i to u smjenama, zbog čega pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise i sebe ne dovedu u situaciju da pred božićne i novogodišnje praznike i za vrijeme njih budu privremeno zatvoreni - navodi Salapura.

Iz Poreske uprave posebno naglašavaju višestruki značaj uzimanja fiskalnog računa.

- Bez fiskalnog računa kupac ne može da izvrši reklamaciju za robu niti da dobije povrat novca. Posjedovanje fiskalnog računa je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet iz kojeg se finansira zdravstvo, obrazovanje, kultura i drugi važni segmenti života. Borba protiv sive ekonomije ne zasniva se samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i aktivnosti šire društvene zajednice, a jedna od njih je uzimanje fiskalnog računa - kaže Salapura.

Naglašava da neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da poreski obveznici posluju nelegalno, jer ne prikazuju prihode i vrše utaju poreza.

  • Poreska uprava prilikom kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune - rekao je Salapura i dodao da građani koji ne uzimaju račune nesvjesno daju doprinos utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije.

Apel građanima

Iz Poreske uprave RS su pozvali poreske obveznike da poštuju zakonske propise.

Apelovali su i da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem i-mejl adrese kontaktŽporeskaupravars.org ili brojeva telefona istaknutih na internet stranici Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana