Фискални рачун сасијеца преваре

Маријана Миљић
Фискални рачун сасијеца преваре

Бањалука - Пореска управа РС поново је појачала инспекторске контроле и медијску кампању „Корак предузми, рачун узми“ с циљем подизања пореске дисциплине и свијести грађана о значају издавања и узимања фискалног рачуна, јер тиме дају допринос борби против сиве економије и расту економске снаге Српске.

- Поред превентивног дјеловања кроз медијску кампању, појачан је и рад инспектора Пореске управе РС, који контролишу да ли пословни субјекти извршавају законску обавезу издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге. У овом мјесецу су извршене 144 контроле након којих су инспектори издали 59 прекршајних налога на укупан износ казне од 38.000 марака и за 25 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Највише објеката је привремено затворено на подручју које покрива Подручни центар Бањалука - седам, док је на територији подручних центара Добој и Бијељина привремено затворено по пет објеката - рекао је портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

Он је додао да ће наставити и са превентивним мјерама и са контролама.

- Инспектори ће обављати појачане контроле сваког радног дана, али и данима викенда и то у смјенама, због чега позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе и себе не доведу у ситуацију да пред божићне и новогодишње празнике и за вријеме њих буду привремено затворени - наводи Салапура.

Из Пореске управе посебно наглашавају вишеструки значај узимања фискалног рачуна.

- Без фискалног рачуна купац не може да изврши рекламацију за робу нити да добије поврат новца. Посједовање фискалног рачуна је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет из којег се финансира здравство, образовање, култура и други важни сегменти живота. Борба против сиве економије не заснива се само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и активности шире друштвене заједнице, а једна од њих је узимање фискалног рачуна - каже Салапура.

Наглашава да неиздавање фискалних рачуна показује да порески обвезници послују нелегално, јер не приказују приходе и врше утају пореза.

  • Пореска управа приликом контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција пореским обвезницима који издају фискалне рачуне - рекао је Салапура и додао да грађани који не узимају рачуне несвјесно дају допринос утаји пореза и повећању обима сиве економије.

Апел грађанима

Из Пореске управе РС су позвали пореске обвезнике да поштују законске прописе.

Апеловали су и да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем и-мејл адресе контактЖпорескауправарс.орг или бројева телефона истакнутих на интернет страници Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана