Ferijalna praksa čeka srednjoškolce

Danijela Stokanić
Ferijalna praksa čeka srednjoškolce

Banjaluka - Sticanje praktičnog znanja, veća podrška talentovanim đacima i neograničen mandat direktorima koji se dobro pokažu samo su neke od novina koje donosi prednacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS.

Buduće zakonsko rješenje trenutno je u formi radne verzije i dostupno je na stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS. Njime se nastoji da budu riješene nedoumice i otklonjeni uočeni problemi kako bi bio unaprijeđen kvalitet srednjeg obrazovanja.

Predstavnici srednjih škola su imali rok do petka da dostave primjedbe na prednacrt, a jedna od sugestija Aktiva direktora srednjih škola Prijedor jeste uvođenje ferijalne prakse, što su i drugi podržali.

- Prijedlog mojih kolega sa područja prijedorske regije je da posljednje dvije nedjelje u srednjim školama, koje su uglavnom posvećene projektima, budu zamijenjene obaveznom ferijalnom praksom za polaznike srednjih stručnih škola. Pobornik sam toga, jer bi to bilo mnogo korisnije i atraktivnije za same učenike - kazala je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj, koja je jedan od članova radne grupe za izradu zakona o srednjem obrazovanju.

Pod ferijalnom praskom se podrazumijeva da đaci posljednje dvije nedjelje školske godine, kaže Soviljeva, provedu u nekoj ustanovi ili firmi, sa kojim bi škola prethodno sklopila ugovor, a sve kako bi stekli praktične vještine u svojoj struci.

Ona je istakla da su u prednacrtu precizirana zaduženja svih zaposlenih u školi.

- Osim što je broj mandata direktora neograničen, novina je i to što se po smjeni sa ove funkcije direktor vraća na svoje staro radno mjesto, dok će svakog novog birati Vlada RS. Na ovaj način je konačno definisan status radnika, između ostalog, direktora - ispričala je Soviljeva i dodala da su direktori škola jedni od rijetkih koji nisu imali garanciju da će se, po odlasku sa funkcije, vratiti na prethodni posao.

Član radne grupe je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Kristina Mrđa, koja kaže da prednacrt sadrži dobre promjene u odnosu na postojeći zakon.

- Imamo još mnogo posla, ali smo na dobrom putu da predložimo zakon koji će biti kvalitetniji od postojećeg u mnogo čemu - kazala je Mrđa.

Predsjednik Aktiva direktora bijeljinske regije Duško Đurić istakao je da je prednacrt zakona apsolutno prilagođen trenutku te će bolje pratiti sam rad škola.

- Bude li usvojen ovaj zakon, biće poboljšan kompletan obrazovni sistem u srednjim školama. Sa sigurnošću mogu reći da je ovaj prednacrt mnogo bolji od postojećeg zakona - kazao je Đurić.

Da je mnogo dobrih izmjena u zakonu o srednjem obrazovanju potvrdio je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević.

- Na sastanku aktiva svi smo se usaglasili da ima napretka. Sviđa mi se što su pojedine stvari ukalkulisane u zakone, a ne u pravilnike. Prije svega, zakonom su sve škole posebno obrađene, zatim preciziran je sam izbor radnika te vraćena kategorija vanrednih kandidata - rekao je Vasiljević i dodao da su jasnije definisani principi u vezi sa praktičnom nastavom, što je mnogo važno u stručnim, ali i tehničkim školama.

Prijedlog da Vlada RS bira direktora u srednjim školama jedino ne podržavaju direktori srednjih škola sarajevsko-romanijske regije, niti im se sviđa činjenica da se vrh škole na kraju vraća na staro mjesto. Kako su objasnili u ovom aktivu, direktora uvijek "treba da bira kolektiv, a ne politika".

Osnovno obrazovanje

Prema riječima direktora srednjih škola, prednacrt novog zakona podsjeća na onaj o osnovnom obrazovanju, koji je nedavno stupio na snagu.

Zakon o osnovnom obrazovanju je u februaru ove godine usvojila Narodna skupština RS, ali je njegova primjena stopirana vetom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, koji smatra da se njime diskriminišu bošnjački đaci u obrazovnom sistemu, zbog čega je završio na Ustavnom sudu RS. Sud je odbacio ove navode ocijenivši da zakonom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana