Фер расподјела дрвета или нови протести

Данијела Стоканић
Фер расподјела дрвета или нови протести

Бањалука - Вишечасовна блокада раскрснице магистралних и регионалних путева у Подроманији, коју су организовали дрвопрерађивачи сарајевско-романијске регије, окончана је јуче након што су од представника ресорног министарства и "Шума РС" добили обећање да ће се сутра састати како би разговарали о захтјевима дрвопрерађивача.

Представници дрвопрерађивача кажу да не сумњају у најављену посјету надлежних, јер им је директор "Шума РС" Ристо Марић чврсто обећао да ће, ако се не појави на састанку, јавно одрећи своје функције у овом предузећу.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача Соколац Бране Витомир казао је да имају велика очекивања од најављеног састанка.

- У случају да не буде постигнут договор одмах излазимо на улицу и настављамо са блокадом саобраћаја. У томе ће нас подржати и колеге из других локалних заједница, који нису ништа мање огорчени од нас - рекао је Витомир.

Он је подсјетио да је њихов главни и основни захтјев, који је изнесен и на њиховом протесту 18. априла, примјена Закона о шумама према којем би при расподјели шумских дрвних сортимената приоритет имали локални прерађивачки капацитети. Осим тога, дрвопрерађивачи траже и да буду раскинути уговори са око 40 фирми које се баве препродајом и извозом сортимената изван БиХ, а тај захтјев је дјелимично и испуњен.

- Такође, захтијевамо да уговори са дрвопрерађивачима буду прављени искључиво пред члановима удружења, јер ми између себе најбоље знамо како ко ради - рекао је Витомир.

Представник Удружења дрвопрерађивача из Пала Радомир Петровић истакао је да су њихови захтјеви реални, оствариви и да су од егзистенцијалног значаја за цјелокупну регију за коју је шума била и остала једини природни ресурс за развој.

Да ће се сутра пред дрвопрерађивачима у Сокоцу заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем појавити потврдио је и директор "Шума".

- Договорио сам се са представницима дрвопрерађивача да и они сутра присуствују састанку, како бисмо што прије ријешили ове проблеме - рекао је Марић.

Из Министарства пољопривреде јуче су најавили да ће Мирјанић сутра посјетити Источно Сарајево и Соколац, гдје ће размотрити ситуацију у шумарству и дрвопреради.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица јуче је апеловао на руководство "Шума РС", министарство и Владу РС да хитно ријеше проблем дрвопрерађивача и осталих који се ослањају на природне ресурсе Романије.

Раскрсница, која спаја магистралне и регионалне путеве према Рогатици, Сарајеву и Зворнику јуче је била блокирана од 6.30 до 13.30 часова, а у блокади је учествовало више од 70 камиона и око 300 људи. На прошлом протесту у Сокоцу дрвопрерађивачи су се супротставили именовању Рајка Булајића на чело Шумског газдинства "Романија".

Јапанци

Група јапанских туриста залутала је јуче на протесте у Сокоцу.

Након што су се изненађени туристи појавили извели су краћи перформанс, што је међу окупљеним дрвопрерађивачима изазвало позитивне реакције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана