Федерални министар трговине најавио ниже цијене горива у ФБиХ до краја седмице

nezavisne.com
Федерални министар трговине најавио ниже цијене горива у ФБиХ до краја седмице

Бањалука – У Федерацији Босне и Херцеговине до краја седмице цијене горива биће ниже за најмање пет фенинга, потврдио је Златан Вујановић, министар трговине ФБиХ, а Република Српска ће на сједници Владе РС у четвртак одлучити да ли ће интервенисати када су у питању цијене.

Након састанка Вујановића са представницима менаџмента најзначајнијих дистрибутера нафтних деривата у ФБиХ договорено је да цијене већ сутра буду снижене.

"Захтјеви за снижавање цијена су већ пристигли, а и обећања су таква да ће од сутра цијене бити ниже. Троцифрен број захтјева је дошао од компанија које послују са дериватима", рекао је Вујановић.

Министар се дотакао и састанка Доналда Трампа, предсједника САД-а и Ким Џонг Уна, лидера Сјеверне Кореје наглашавајући да тај састанак може утицати на смањење цијена нафте на глобалном тржишту.

Када је у питању Република Српска, Жељка Цвијановић, премијер РС, рекла је да ће Влада у четвртак разматрати информацију Министарства трговине и туризма у вези са цијеном горива и евентуалним интервенцијама у том смислу. Додала је да у одређеним ситуацијама постоји простор да се интервенише без обзира на отворено тржиште и правила тржишне економије.

"У одређеним ситуацијама, врло јасно прописаним, можете да интервенишете. Познато је да су овдје биле доношене одређене одлуке ограничења марже када је ријеч о појединим намирницама за општу употребу", казала је Цвијановићева и додала да јој је жао што је цијена горива повећана, али је и појаснила да је једно повећање било у вези са акцизама, а након тог повећања која су условљена цијеном на глобалним тржиштима, на шта РС није могла да утиче.

Мурис Чичић, професор Економског факултета у Сарајеву, рекао је да је повећање цијена горива није посљедица усвојених акциза на гориво, већ раста цијене барела нафте на свјетском тржишту, напомињући да БиХ и даље има најнижу цијену горива у Европи.

"Цијена нафте је у посљедњих неколико мјесеци порасла на свјетском тржишту и то неколико пута и досегла је цијену од 80 долара по барелу, а директна је посљедица да је и код нас гориво поскупило, четири пута", рекао је Чичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана