Фармланд стаје на ноге

Милијана Латиновић
Фармланд стаје на ноге

Бањалука - Инвеститори из Кине, који су говедарско предузеће "Фармланд" из Нове Тополе купили за 24 милиона евра, идућих дана преузеће управљање овом фармом.

Члан Управног одбора предузећа Предраг Згоњанин истиче да се на овом пројекту ради већ дуго, те да се прве финансијске трансакције очекују крајем јануара и почетком фебруара.

- За "Фармланд" улазак стратешког партнера значи крај агоније која је настала лошим процесом приватизације у коме је ово предузеће као једини поштен купац постало жртва неплаћених обавеза бившег ПИК "Младен Стојановић", а по основу солидарне одговорности, за коју "Фармланд" плаћа све обавезе предузећа која су у стечају од саме приватизације - рекао је Згоњанин.

Истиче да је ријеч о предузећима "Фарма свиња", "Ратарство" и "Фабрика сточне хране" чији стечајни поступци ни до данас нису завршени.

- Постоји основана сумња да је читав тај процес унапријед смишљен и планиран - истакао је Згоњанин.

Наглашава да, осим спасавања "Фармланда" и проширивања његове производње новим производима за кинеско тржиште, овај пројекат обухвата многе гране привреде и многе субјекте што ће се, како каже, позитивно одразити и на РС.

Згоњанин појашњава да ће новцем од продаје предузећа бити измирене све обавезе и очишћени сви дугови.

- План улагања је око 15 милиона КМ, док ће преосталим новцем бити плаћена сва дуговања и обавезе "Фармланда" - рекао је Згоњанин и додао да ће ово предузеће правним лијековима тражити надокнаду настале штете, као и изгубљене добити како због материјалне, тако и моралне потребе да сву лошу конотацију у вези са овим именом скине са себе.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС поздрављају улазак кинеске компаније у "Фармланд".

- Сматрамо да ће најављене инвестиције и проширење производње значајно помоћи и развоју укупног аграрног сектора у Српској - истакли су у министарству.

Радници

Кинески инвеститори планирају да у "Фармланду" повећају број радника са тренутних 48. Осим преузимања ове фарме, инвеститори из Кине намјеравају у РС да реализују и низ других значајних инвестиција које би требало да допринесу привредном развоју.

Новцем од продаје "Фармланда" биће

- очишћена сва дуговања

- проширена производња

- запослени нови радници

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана