Farmeri u strahu od afričke kuge svinja

D. S.
Farmeri u strahu od afričke kuge svinja

Banjaluka - Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS apeluje na nadležne u BiH da "prepišu" danske mjere zaštite pri uvozu svinja iz Slovačke zbog opasnosti od širenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Kako su saopštili iz Saveza, danska Uprava za veterinarstvo uvela je obavezu da svi kamioni koji služe za prevoz stoke, a dolaze iz Slovačke, moraju provesti u karantinu sedam dana prije utovara svinja u ovoj državi, dok se svinje iz Slovačke nesmetano uvoze u BiH.

Afrička kuga svinja je oboljenje uzrokovano virusom od kojeg obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje. Bolest se može prenijeti direktnim kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili indirektno putem proizvoda zaraženih svinja ili preko vozila, odjeće i drugog materijala koji je bio u kontaktu sa zaraženim svinjama. Prema ranijim upozorenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, trenutno ne postoji vakcina ili terapija protiv virusa ove bolesti, zbog čega je veoma važno da bude spriječen njen prodor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana