Факултети неће ницати као гљиве послије кише

Д. С.
Факултети неће ницати као гљиве послије кише

Бањалука - Нацртом закона о високом образовању, чија је радна верзија у завршној фази, предвиђено је пооштравање кадровских, просторних и материјално-техничких услова за оснивање високошколских установа и студијских програма, с циљем да се заустави њихово непланско оснивање.

- Предвидјеће се и обавезна акредитација студијских програма, што је неопходно за мобилност академског особља и студената те препознавање њихових диплома у иностранству. Такође, биће предвиђено пооштравање критеријума за избор у наставно-научна и сарадничка звања да би се подигао квалитет наставног процеса - казали су у Министарству просвјете и културе РС.

Упоредо са доношењем новог, Министарство ради и на измјенама и допунама важећег Закона о високом образовању РС. Кад је ријеч о важећем Закону, у складу са одлуком Уставног суда РС, додаје се нови став којим се утврђује дужина мандата декана и могућност једног реизбора.

- Брише се став члана гдје је утврђено да важећа норма није у складу са Уставом РС, а односи се на изборе у звање асистента за лица која су имала уписан трећи циклус студија без претходно завршеног другог циклуса студија - објаснили су у Министарству.

Додали су да се студентима који студирају по Болоњском принципу продужава могућност уписа у наредне двије године студија са правом преноса највише 15 ECTS бодова, без обзира на то колико који предмет носи бодова и уводи се категорија самофинансирајућег студента. Више информација о овим важним законским рјешењима нисмо успјели да добијемо, јер је портпарол овог министарства Бранка Рогач на позив новинара "Гласа Српске" рекла: "Сјашите мало са овог министарства, зовите некад друга министарства, јер ми смо претрпани послом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана