Факултети избацују полуписмене дипломце

Драгана Келеч
Факултети избацују полуписмене дипломце

Бањалука - Српски језик изучавају студенти тек неколицине факултета на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, што, према мишљењу стручњака, ствара генерације полуписмених високообразованих људи.

На Универзитету у Бањалуци само студенти Филозофског, Филолошког, Факултета политичких наука и Академије умјетности имају предмет српски језик. Универзитет у Бањалуци има 16 факултета са 52 студијска програма на које се уписују хиљаде студената и завршавају их често без елементарног знања матерњег језика.

Иста ситуација је и на Универзитету у Источном Сарајеву, гдје српски језик имају једино студенти Филозофског факултета, журналистике, социологије и Музичке академије.

Професори и стручњаци сагласни су у оцјени да је српски језик потпуно занемарен у образовању.

- Оно што су некада из граматике и књижевности морали знати свршени основци при упису у средњу школу, сада не знају млади на факултету - истакла је декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миланка Бабић.

Она је са жаљењем констатовала да је српски језик апсолутно занемарен и у високошколским установама, али и у средњем и основном образовању.

- Дошли смо у ситуацију да на факултете долазе полуписмене генерације. Дио одговорности сносе и школе, јер ученици нису усвојили елементарно знање. Шта је са младима који одлуче да похађају студиј гдје нема српског језика? То значи да ће са факултета многи изађи полуписмени - каже Бабићева. ...

 

Оппирније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана