Факултети ће бити полупразни

Милијана Латиновић
Факултети ће бити полупразни

Бањалука - Демографска слика Републике Српске постаје све тамнија, о чему свједочи и мањи број уписаних студената на јавним универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, чији ће амфитеатри и послије другог уписног рока бити полупразни.

Пад броја средњошколаца у РС директно је утицао и на повећање броја слободних мјеста на јавним факултетима. Узме ли се у обзир податак Републичког завода за статистику да је у протеклих пет година број средњошколаца опао за 8.413, празне универзитетске клупе биле су логичан слијед.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Ранко Божичковић истиче да Српска никада до сада није имала лошији упис на јавне факултете, а ситуацију није знатно поправио ни други уписни рок.

Божичковић истиче да је према прелиминарним резултатима, након оба уписна рока, на Универзитету у Источном Сарајеву остало 1.300 слободних мјеста.

- Од 2.900 слободних мјеста по расписаном конкурсу, попуњено је њих 1.600, а највише мјеста остало је на смјеровима општа књижевност, библиотекарство, затим кинески језик, математика и информатика - рекао је Божичковић.

Додаје да је највеће интересовање за Медицински факултет, гдје су, према првим резултатима, сва мјеста попуњена.

- Попуњеност на оба универзитета, према нашим процјенама, је у просјеку око 55 одсто, док је претходних година попуњеност била око 65 процената. Осим демографског пада, многи свршени средњошколци из регије Бијељине одлазе на студије у Београд и Нови Сад - рекао је Божичковић.

На бањалучком Универзитету истичу да ће број свршених средњошколаца који ће добити индекс након другог уписног рока бити познат сутра.

- На други уписни рок пријављена су укупно 493 студента, а прелиминарни резултати биће објављени до сутра - истакли су у Ректорату бањалучког Универзитета.

Према подацима Ректората о броју кандидата пријављених у другом уписном року, највише пријављених, 82, било је за Електротехнички факултет, док ниједан кандидат није пријављен за Факултет физичког васпитања и спорта.

У прву годину првог циклуса студија у академској 2016/2017. години на Универзитету у Бањалуци предвиђен је упис 3.411 бруцоша, а послије првог уписног рока остала су 1.662 слободна мјеста. И када би се сви кандидати пријављени на другом уписном року уписали на жељене факултете, на бањалучком Универзитету би остало 1.169 мјеста.

Демограф Александар Мајић истиче да је на смањење броја бруцоша највише утицао одлив становништва.

- Највећа стопа наталитета у Српској била је 1999. и 2000. године, то су генерације које сад уписују факултете и по логици ствари требало је да буде највише уписаних студената ове године. Међутим, број студената се драстично смањује, а то је посљедица великих миграција из РС - рекао је Мајић.

Додаје да ће, с обзиром на то да Српска од 2002. године константно биљежи негативан природни прираштај, у годинама које долазе бити све више празних клупа у школама и на факултетима.

Трећи уписни рок

Ранко Божичковић истиче да је у плану и трећи уписни рок на свим факултетима Универзитета у Источном Сарајеву.

- Сваке године дозволимо и трећи уписни рок, који треба да буде завршен до краја октобра. Преко интернет страница свих факултета објавићемо термин за накнадни трећи уписни рок, када ће бити објављен и други уписни рок за мастер студије - рекао је Божичковић.

Универзитет у Источном Сарајеву

2.900 слободних мјеста

1.300 слободних мјеста (послије оба уписна рока)

Универзитет у Бањалуци

3.411 слободних мјеста

1.662 слободна мјеста (послије првог уписног рока)

Попуњеност мјеста на факултетима

Универзитета у Источном Сарајеву

(прелиминарни резултати)

100 % - Академија ликовних умјетности

67 %  - Економски факултет у Брчком

94 % - Економски факултет Пале

70 % - Електротехнички факултет

50 % - Филозофски факултет

100 % - Медицински факултет

40 % - Педагошки факултет у Бијељини

40 % - Факултет пословне економије Бијељина 

55 % - Факултет у Требињу

50 % - Саобраћајни факултет

50 % - Факултет физичког васпитања

40 % - Правни факултет

60 % - Машински факултет

60 % - Технолошки факултет

40 % - Богословски факултет у Фочи

60 % - Музичка академија

50 % - Пољопривредни факултет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана