Факултет за годину напустило 2.340 студената

Данијела Стоканић
Факултет за годину напустило 2.340 студената

Бањалука - Универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, који муку муче са никад мањим интересовањем свршених средњошколаца за студијске програме, у посљедње вријеме леђа масовно окрећу и старији студенти, па се тако у 2015/2016. години индекса одрекло њих 2.340.

Главни разлог за напуштање факултета су, како кажу студенти, лоши односи између професора и студената, али и одлазак у иностранство и разни социјални и економски проблеми. У академској 2015/2016. години највише студената исписано је са права, економије и електротехнике.

У бањалучком Универзитету истичу да, ако се узме у обзир да годишње на Универзитету студира око 17.000 будућих академаца, број исписаних студента је од шест до осам одсто.

- Број исписаних студената не односи  се само на оне који су се уписали те године, већ на све студенте који су се на студијске програме уписивали и претходних година - казали су у Универзитету.

Када су и питању разлози исписивања, према њиховим ријечима, они су различити.

- Одређени број студената факултет напусти јер схвати да студији захтијевају више труда и рада него што су очекивали, односно јер су им претешки. Такође, једни то раде из финансијских или других личних разлога, као што је заснивање породице, пресељење и слично - истакли су у Универзитету.

Одређени број студената се, кажу, исписује да би прешао на неки други факултет у оквиру овог универзитета или у иностранству.

Амфитеатри су видно празнији и у Источном Сарајеву, гдје се академске 2015/16. исписало 973 студената, готово 400 мање него на Универзитету у Бањалуци. Годину раније, према подацима Универзитета у Источном Сарајеву, индекса се одрекло 964 студената.

Предсједник Уније студената РС Ратко Савић је истакао да је лоше опхођење појединих професора главни разлог због којег студенти одлучују да напусте факултет.

- Код нас је постало сасвим нормално да професори студенте узму "на зуб". С друге стране, проблеми су како критеријум оцјењивања, тако и начин предавања - казао је Савић.
Додао је да има студената који због лошег односа са професорима на испит из једног предмета излазе и до десет пута. Професоре, каже Савић, то уопште не занима. Према његовим сазнањима, јако је мало студената који факултет напуштају због личних проблема.

- Како би од студија одустајало што мање студената, покренули смо низ активности, а једна од њих је форум који ћемо одржати на свим факултетима. На основу разговора са студентима написаћемо књигу свих проблема на универзитетима, са конкретним примјерима - истакао је Савић.

Ове године је на оба јавна универзитета у РС владало веома слабо интересовање за упис на студије, па је послије два уписна рока остало слободно око 2.000 мјеста. Због тога су надлежни на универзитетима одлучили да покрену озбиљну расправу о узроцима овако слабог интересовања.

Трећи уписни рок

На јавним факултетима широм РС јуче је почео трећи уписни рок и трајаће до суботе, а слободних мјеста на оба универзитета има за 2.000 бруцоша. Пријемни испит на већини факултета планиран је у понедјељак, а резултати се могу очекивати већ у уторак и сриједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана