Епископ Јефрем: Живот Светог Саве - прегнуће за напредак цркве, народа и отаџбине

Епископ Јефрем: Живот Светог Саве - прегнуће за напредак цркве, народа и отаџбине 27.01.2018 23:22 | Срна

Бањалука - Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да је читав живот Светог Саве био једно велико прегнуће за добро и напредак цркве, народа и отаџбине за које се он систематски припремао још за вријеме ране младости.

"Одлазак Светог Саве на Свету Гору и одлазак из свијета у манастир подстакнут је снагом полетног младића истински жељног духовног усавршавања и аскетског подвига", истакао је епископ Јефрем током уводног обраћања на Светосавској академији у Бањалуци.


Епископ Јефрем напоменуо је да личношћу Светог Саве почиње велика културна и духовна епоха која се назива Немањићком, али с правом се назива и Светосавска, чија је основна карактеристика акција, то јест ревност по Богу, начело које не подноси пасивност, заостајање, стајање у мјесту.

Он је подсјетио да је на почетку наше историје Свети Сава нас духовно сабрао у једно и саборно управљао и водио кроз сав нас наш бурни ток нашег историјског хода и увео нас у наше вријеме трећи миленијум.

"Сабрали смо се вечерас овдје да би понизно и скрушено духовним очима нашег срца и ума сагледли величину личности и значај дјела Светог Саве за наш народ, нашу цркву, како у прошлости, тако и у садашости са визонарским предосјећајем о његовој кључној улози у нашој будућности", закључио је епископ Јефрем.

Бесједници о Светом Сави су били јереј Дејан Поповић и Вања Обрадовић.

Светосавској академији присуствовали су градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, академици, народни посланици, просвјетни радници, свештеници Српске православне цркве, те многобројни грађани Бањалуке.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица