Епископ Јефрем: Живот Светог Саве - прегнуће за напредак цркве, народа и отаџбине

Срна
Епископ Јефрем: Живот Светог Саве - прегнуће за напредак цркве, народа и отаџбине

Бањалука - Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да је читав живот Светог Саве био једно велико прегнуће за добро и напредак цркве, народа и отаџбине за које се он систематски припремао још за вријеме ране младости.

"Одлазак Светог Саве на Свету Гору и одлазак из свијета у манастир подстакнут је снагом полетног младића истински жељног духовног усавршавања и аскетског подвига", истакао је епископ Јефрем током уводног обраћања на Светосавској академији у Бањалуци.


Епископ Јефрем напоменуо је да личношћу Светог Саве почиње велика културна и духовна епоха која се назива Немањићком, али с правом се назива и Светосавска, чија је основна карактеристика акција, то јест ревност по Богу, начело које не подноси пасивност, заостајање, стајање у мјесту.

Он је подсјетио да је на почетку наше историје Свети Сава нас духовно сабрао у једно и саборно управљао и водио кроз сав нас наш бурни ток нашег историјског хода и увео нас у наше вријеме трећи миленијум.

"Сабрали смо се вечерас овдје да би понизно и скрушено духовним очима нашег срца и ума сагледли величину личности и значај дјела Светог Саве за наш народ, нашу цркву, како у прошлости, тако и у садашости са визонарским предосјећајем о његовој кључној улози у нашој будућности", закључио је епископ Јефрем.

Бесједници о Светом Сави су били јереј Дејан Поповић и Вања Обрадовић.

Светосавској академији присуствовали су градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, академици, народни посланици, просвјетни радници, свештеници Српске православне цркве, те многобројни грађани Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана