Epidemija morbila u Modriči

Anita Janković Rečević
Epidemija morbila u Modriči

Modriča - Dvije kćerke dvadesetdvogodišnje trudnice iz Modriče, kojoj je potvrđena zaraza morbilama, hospitalizovane su sa kliničkom slikom ove bolesti, zbog čega je modrički Dom zdravlja u petak trebalo da proglasi epidemiju malih boginja u toj opštini.

U Institutu za javno zdravstvo RS su istakli da im je u petak iz bolnice "Sveti apostol Luka" iz Doboja prijavljeno da su još dva pacijenta oboljela od malih boginja, te da se broj oboljelih od ove bolesti u Srpskoj povećao na osam.

- Riječ je o djeci od tri i pet godina za koju ne postoji evidencija da su vakcinisana MRP vakcinom, a koji su članovi porodice trudnice kod koje su morbile potvrđene u četvrtak - naveli su iz Instituta i dodali da će Dom zdravlja Modriča prijaviti epidemiju s obzirom na to da se radi o tri povezana pacijenta oboljela od morbila.

Infektolog u dobojskoj bolnici Svjetlana Adžić kaže da su djeca primljena u četvrtak uveče i da je bolest tek na početku.

- Riječ je o dvije djevojčice sa kliničkom slikom morbila koje je zarazila majka trudnica kojoj je laboratorijski potvrđena bolest i koja je već neko vrijeme smještena u našoj ustanovi - rekla je Adžićeva.

Dodala je da su obje djevojčice u stabilnom stanju, te da će im uzorak krvi za analizu uzeti sljedeće sedmice.

- Moramo sačekati da se stvori dovoljno antitijela, jer u slučaju da prerano uradimo analize, rizikujemo da nalaz bude lažno negativan - rekla je Adžićeva i dodala da su djeca najvjerovatnije oboljela od malih boginja, ali da bolest mora biti potvrđena laboratorijski. Istakla je da je ranije oboljela trudnica, koja je u četvrtom mjesecu trudnoće, veoma dobro i da je terapija pri kraju.

Direktor Doma zdravlja u Modriči Srđan Davidović kaže da njihova epidemiološka služba sprovodi sve mjere za sprečavanje širenja epidemije u porodici u kojoj se bolest pojavila, kao i u njihovoj okolini.

- Epidemiološka ispitivanja sprovodimo od počeka sedmice, a oboljele pacijentkinje žive u višečlanoj romskoj porodici u kojoj je devetoro djece, svih uzrastnih grupa, od 11 mjeseci do 14 godina. Beba ima simptome akutne respiratorne infekcije i pod nadzorom je pedijatra - rekao je Davidović i podsjetio da je izvor zaraze majka, koja je prije 15 dana bila u posjeti djetetu koje je zbog poremećaja u razvoju hospitalozovano na Institutu za majku i dijete u Beogradu.

Vakcinisani

Epidemiolog Higijenske službe Doma zdravlja Modriča Slobodanka Simić kaže da je moguće da će biti još oboljelih od morbila, jer od 206 djece u Modriči, mlađe od 19 godina, njih 28 nije vakcinisano protiv ovog virusa.

Sredinom ovog mjeseca u Istočnom Sarajevu je proglašena epidemija malih boginja zbog zaraze tri člana jedne porodice, a početkom mjeseca zaražen je muškarac iz Istočne Ilidže i jednogodišnje dijete iz Vlasenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana