Енергетска ефикасност по „рецепту“ из региона

Милијана Латиновић
Енергетска ефикасност по „рецепту“ из региона

Теслић - Конференција о енергетској ефикасности под називом „Систем енергетског менаџмента у зградарству“ окупила је јуче у хотелу „Кардиал“ у Бањи Врућици код Теслића еминентне стручњаке из ове области из Српске, БиХ, Србије, Хрватске и Словеније са циљем размјене искустава на нивоу локалних заједница за енергетски ефикасније објекте.

Отворивши ову дводневну манифестацију министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић истакла је да је Српска прилагодила законску легислативу о енергетској ефикасности са европским нормама.

- Прошли смо већ једну фазу и обучили око 60 инжењера који имају лиценце за енергетске прегледе и то функционише у пракси - рекла је Голићева. Она је подсјетила да од 1. јануара 2016. године новоизграђени објекти у РС не могу добити употребну дозволу без енергетског сертификата.

- Ова конференција има и сегмент обуке будућих енергетских менаџера који ће радити послове и акционе планове у области енергетске ефикасности у зградарству у локалним самоуправама - рекла је Голићева и додала да РС користи одређена искуства из Њемачке.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић рекао је да ће на конференцији бити ријечи и о увођењу информационог система енергетске ефикасности.

- Циљ је да се прати сектор енергетске ефикасности, извршење акционих планова, инвестиција, остварених уштеда, те извјештавање међународних тијела према којима постоји обавеза - појаснио је Тодоровић.

Водитељ пројекта за енергетску ефикасност у БиХ из Њемачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ Горан Крстовић истакао је да је ове године видно побољшан процес развоја енергетске ефикасности у БиХ усвајањем акционих планова, те да још недостаје системски приступ финансирања ових процеса. Конференцију су организовали Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, уз подршку Њемачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ.

Захтјеви

Голићева је истакла да тренутно имају више од 1.000 захтјева из локалних заједница за укључивање у пројекат енергетског опремања објеката.

- Међутим, с обзиром на средства с којима располажемо, у пројекат је могуће укључити свега 200 објеката - рекла је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана