Емрић: Наставити са противљењем изградњи одлагалишта на Трговској гори

Срна
Емрић: Наставити са противљењем изградњи одлагалишта на Трговској гори

Нови Град - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јасмин Емрић сматра да је најављена изградња оглагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у општини Двор у Хрватској веома важно питање и да треба наставити заједничке активности како овај пројекат не би био реализован у непосредној близини ријеке Уне.

Емрић је рекао Срни да је прије шест мјесеци затражио одговор из Савјета министара о званичним разговорима са представницима Владе Хрватске.

"На посљедњој сједници Представничког дома предложио сам тачку дневног реда која је једногласно прихваћена - да за прву наредну сједницу Савјета министара припреми информацију о чему је разговарано, шта је договорено и који су ставови Хрватске", навео је Емрић.

Он је истакао да је од почетка укључен у ову проблематику, протеклих 18 година, током којих је спроведено више активности са циљем спречавања изградње одлагалишта.

Емрић је нагласио да власти у Хватској чине све како би кроз стратешке документе показали да је локација Трговска гора одговарајућа за изградњу одлагалишта.

"У посљедње вријеме у саборској процедури су усвојене измјене и допуне Закона о радиолошкој безбједности, гдје је предвиђено успостављање центра за збрињавање радиоактивног отпада, и то не само оног са територије Хрватске", додао је Емрић.

Он каже да хрватска страна избјегава да отворено разговара о овим активностима и да на све приговоре који су упућени током јавне расправе нису стигли адекватни одговори, као и да није било реаговања након усвајања резолуција о противљењу из Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ.

"Ми смо све вријеме под притиском, да ли ће и када бити озваничена изградња. Чуди ме да Савјет министара није доставио информацију о званичним разговорима, да знамо има ли наде да ће Хрватска одустати од локације. Овако, не знамо како ће се то завршити", рекао је Емрић.

Он сматра да је одлука Владе Републике Српске о прихватању Приједлог рјешења о претходној заштити Парка природе "Уна" веома значајна.

Емрић је рекао да је горњи ток ријеке Уне у статусу националног парка и да је значајно да цијели ток ове ријеке буде под режимом заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана