Eliminisati boje koje sadrže olovo

Srna
Eliminisati boje koje sadrže olovo

Banjaluka - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pridružilo se akciji Globalne alijanse za eliminaciju boja koje sadrže olovo kako bi se javnost upoznala sa značajem prevencije trovanja ovim metalom, posebno djece i trudnica.

Akcija se od 23. do 29. oktobra organizuje povodom međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom, a u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Srpske i Republičkom upravom za inspekcijske poslove.


U saopštenju Ministarstva je navedeno da olovo može da sadrži pitka voda isporučena korisnicima putem olovnih cijevi, kao i boje za zidove, predmeti za crtanje i slikanje, nakit, igračke sa obojenim dijelovima, glazirano keramičko suđe i kozmetički proizvodi.

"Olovo je otrov koji se nakuplja u organizmu i štetno djeluje na različite sisteme organa. Ne postoji bezbjedan nivo izloženosti olovu", upozorili su iz resornog ministarstva.

Iz ove institucije su naveli da je 0,6 odsto ukupnog globalnog opterećenja bolešću uzrokovano izloženošću olovu, te da svake godine zbog toga novih 600.000 djece ima teškoće u intelektualnom razvoju.

"Izloženost trudnica visokim koncentracijama olova može izazvati i pobačaj, prijevremeni porod i pojavu određenih urođenih anomalija", upozorili su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Na tržištu Republike Srpske zabranjena je upotreba olova u motornom benzinu, bojama i nakitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana