Електротехнички факултет у Бањалуци не може произвести довољно инжењера за потребе тржишта

А. Ј.
Електротехнички факултет у Бањалуци не може произвести довољно инжењера за потребе тржишта

Бањалука - Додјелом признања и награда успјешним студентима Електротехнички факултет (ЕТФ) у Бањалуци у петак је обиљежио 53 године постојања.

На свечаном пријему дипломе ЕТФ-а добило је 45 инжењера, пет мастера и двоје магистара.

Декан факултета Бранко Докић изразио је незадовољство због малог броја свршених дипломаца јер је потражња на тржишту рада дупло већа.

- Посла има за минимално 90, а ми промовишемо свега 45 инжењера. Не можемо "произвести" кадра колико је потребно тржишту рада - рекао је Докић.

Он је истакао да ће у наредном периоду заједно са Владом РС размотрити како да привуку већи број квалитетних средњошколаца на ЕТФ, јер им је посао загарантован.

Према његовим ријечима, велики број студента поклекне већ на првој години студија због тежине градива.

Међу њима није Свјетлана Ковачевић, која је са просјеком 9,29 проглашена за студента генерације.

- ЕТФ је тежак факултет, али када нешто волиш, онда истрајеш и успијеш. Планирам да упишем мастер студије, а ту су и неке понуде за посао - истакла је Ковачевићева.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић навео је да се студентима из РС пружа прилика да праксу имају у фирмама у Србији.

Свечаности су присуствовали и конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, те представници компаније "м:тел", који годинама сарађују са овом установом. "м:тел" је најбоље дипломце наградио паметним телефонима, а сваке године додјељује и 25 стипендија студентима електротехнике у БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана