Elektrokrajina smanjila distributivne gubitke

M. Č.
Elektrokrajina smanjila distributivne gubitke

banjaluka - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka popravilo je u prvom polugodištu 2015. poslovne i finansijske rezultate u odnosu na isti period prošle godine.

Distributivni gubici najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS iznosili su 15,48 odsto, što je za 0,56 odsto manje u poređenju sa istim lanjskim periodom, a za čak 5,8 procentnih poena niže u odnosu na polugodište 2012. godine.

Direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović ističe da konstantno smanjuju distributivne gubitke kroz pojačanu kontrolu, izmještanje mjernih mjesta, otkrivanje neovlašćene potrošnje, uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje struje i sanaciju i izgradnju distributivne mreže.

- Nastavljen je i trend povećanja nivoa naplate električne energije, koji je iznosio 103,25 odsto. Pored naplate tekuće potrošnje, vršimo i naplatu potraživanja na osnovu sklopljenih reprograma - istakla je Kuzmanovićeva.

Za razliku od polugodišta prošle, "Elektrokrajina" je na sredini ove godine pozitivno poslovala. Prihodi su dostigli 105,77 miliona i bili su veći za 3,3 odsto na godišnjem nivou, dok su rashodi istovremeno povećani za 2,8 odsto na 105,70 miliona, što znači da je neto dobit iznosila oko 70.000 KM.

- U istom periodu prošle godine zabilježen je finansijski gubitak od 434.000 KM. On je prvenstveno bio posljedica razornih poplava koje su u maju 2014. nanijele značajnu štetu distributivnoj mreži, postrojenjima i poslovnim objektima preduzeća - istakao je izvršni direktor za ekonomska pitanja "Elektrokrajine" Rodoljub Topić.

"Elektrokrajina" je u prvom polugodištu u sanaciju i izgradnju distributivne mreže, trafo-stanica, nabavku mehanizacije i ostale namjene investirala oko 9,6 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana