Електрокрајина прославила 70 година пословања: Циљ задржати лидерску позицију

Весна Поповић
Електрокрајина прославила 70 година пословања: Циљ задржати лидерску позицију

Бањалука - "Електрокрајина" постоји пуних 70 година и мало које предузеће се може похвалити толиком дуговјечношћу, те успјешним пословањем, а у годинама које долазе желимо задржати водећу улогу у Републици Српској у дистрибуцији и снабдијевању електричном енергијом.

Рекла је то јуче директор овог предузећа Сека Кузмановић на свечаној академији поводом прославе јубилеја "Електрокрајине".

- Ово предузеће је од далеке 1947. године преживјело, радило, омогућавало развој привреде и снабдијевање становништва електричном енергијом. Посвећени смо развоју и унапређењу пословања, те побољшању финансијских резултата - истакла је Кузмановићева.

Нагласила је да ће наредни период обиљежити либерализација домаћег тржишта електричном енергијом.

- Упркос тим изазовима, "Електрокрајина" је одлучна у намјери да задржи водећу улогу у дистрибуцији и снабдијевању електричном енергијом у РС - истакла је Кузмановићева.

Додала да "Електрокрајина" има 1.800 запослених и да електричном енергијом ово предузеће снабдијева више од 252.000 купаца у два града и 19 општина.

У оквиру прославе 70 година рада "Електрокрајине" отворена је и изложба архивских докумената и експоната из историје овог предузећа, те живота и дјела Николе Тесле.

- На изложби се може видјети и идејно рјешење које предвиђа адаптацију хидроелектране у насељу Траписти у први технички музеј. На јесен би требало да буде готов пројекат, а након тога ћемо тражити начине за његову реализацију. То ћемо финансирати дијелом из властитих средства, а дијелом из других извора - казала је Кузмановићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да "Електрокрајина" снабдијева 48 одсто потрошача у РС.

- То је изузетно велика одговорност и улога у систему  снабдијевања електричном енергијом у РС. "Електрокрајина" стално ради на унапређењу пословања, модернизацији мреже и постројења. Тренутно се реализује пројекат улагања 15 милиона евра, чиме ће бити реконструисана постојећа електромрежа, а биће уведено и 30.000 дигиталних бројила - навео је Ђокић.

Када је ријеч о реконструкцији хидроелектране у насељу Траписти, Ђокић је рекао да ће ово министарство помоћи "Електрокрајини" у том послу.

- Договорили смо да се крене у уређење овог простора и да то буде музеј који говори о развоју сектора енергетике на подручју Крајине. Увјерен сам да се већина радова може обавити у овој години - прецизирао је Ђокић.

Истакао је да "Електрокрајина" учествује у реализацији енергетске политике РС која је, како каже, један од најважнијих стубова привредног развоја Српске у наредним годинама.

- Стратегија развоја енергетике до 2030. године предвиђа могућност инвестирања 11,5 милијарди марака и откако је усвојена, реализоване су три милијарде - нагласио је Ђокић.

Подсјетио је да је раније изграђена Термоелектрана "Станари" и додао да се тренутно у РС гради 14 мањих хидроелектрана инсталисане снаге од 500 киловата до десет мегавата.
Ђокић је додао да је производња електричне енергије, гаса и паре прошле године имала раст од 23,5 одсто у односу на 2015. годину, док су и ове године забиљежени добри резултати.

Свечаној академији присуствовали су министри у Влади РС, народни посланици, генерални директор "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић, владика бањалучки Јефрем, представници локалних заједница, те други угледни гости.

Честитка

Предсједник РС Милорад Додик због раније преузетих обавеза није присуствовао свечаној академији, али је упутио писмо подршке и честитке руководству и радницима "Електрокрајине" поводим јубилеја, али и за постигнуте пословне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана