Експериментална мала матура: Тестови пред око 1.770 ђака

nezavisne.com
Експериментална мала матура: Тестови пред око 1.770 ђака

Бањалука - Ученици деветих разреда из 21 школе у РС данас су први пут експериментално имали малу матуру, јер је око 1.770 ђака радило тест из српског језика и књижевности, док ће се пред малим матурантима сутра наћи тестови из математике.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС, истиче да ученици из 21 основне школе учествују у експерименталној малој матури.

“Учествује око 1.770 ученика и будући да је експериментална неће утицати на упис ученика у средње школе”, казао је Дамјановић и додао да ако ученик оствари добре резулате може да му се унесе у одјељенску књигу.

Додао је да је Министарство просвјете и културе РС најавило да ће мала матура у свим основним школа у РС највјероватније бити уведена школске 2021/2022.

“Увођењем мале матуре знање ученика долазиће до изражаја. Досад су једини показатељ биле оцјене, али колико су оне биле објективне, то је упитно”, додао је Дамјановић.

Додао је да је Законом о средњем образовању предвиђено да ће, када званично буде уведена мала матура, осим успјеха у основној школи један од критеријума за упис у средње школе бити и резултати мале матуре.

Стевица Џогазовић, предсједник Актива директора основних школа Приједор, казао је да је увођење мале матуре добар потез.

“То је добро мјерило због уписа у средњу школу. Мислим да су критеријуми за упис у средње школе постали преблаги, да ученичко знање из појединих предмета не одговара квалитету, односно захтјевима које траже одређени предмети у средњој школи”, казао је Џогазовић.

Жељка Опачић, дирекорица ОШ “Иво Андрић” Бањалука, казала је да се у њиховој школи први пут спроводи експериментална мала матура.

“У тестирању је од 98 ученика учествовало 94”, казала је Опачићева и додала да се ради о квалитетној генерација те да би резултати тестирања требало да буду познати до понедјељка.

Раде Крецељ, директор ОШ “Борисав Станковић” Бањалука, истиче да је 76 ученика учествовало у тестирању и додаје да су ђаци завршавали тест за мање од 50 минута.

Теодора Вученовић, ученица деветог разреда ОШ “Борисав Станковић” из Бањалуке, каже да је на тесту из српског језика и књижевности било 20 задатака.

“Тестове сам радила мање од 40 минута, иако је било предвиђено и до два сата да се раде”, казала је Вученовићева.

Њена другарица Сашка Сандић истиче да се нада добрим резултатима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана