Ekološki inspektor u Kotor Varošu ignoriše inspekciju

Milijana Latinović
Ekološki inspektor u Kotor Varošu ignoriše inspekciju

Kotor Varoš - Ekološki inspektor iz Kotor Varoša Petko Čupić bez građevinske dozvole i saglasnosti svih stanara skoro godinu pregrađuje zajedničko potkrovlje zgrade, uprkos zabrani inspekcije koja mu je naložila da obustavi radove i sve ukloni.

Inicijativu Čupića da u potkrovlju zgrade u kotorvaroškoj ulici Jovana Raškovića broj dva izgradi prostoriju za vlastite potrebe, a da zauzvrat o svom trošku zamijeni cijeli dotrajali krov zgrade stanari su usmeno podržali. Međutim, uslov je bio da na lice mjesta izađe stručnjak koji će procijeniti da li temelj zgrade koja je izgrađena 1948. može izdržati nadogradnju i da Čupić obezbijedi građevinsku dozvolu, što, kako "Glas Srpske" saznaje, on nije uradio.

Nakon vanrednog inspekcijskog pregleda opštinski urbanističko-građevinski inspektor je u novembru prošle godine naložio Čupiću da ukloni limenu pregradu koju je postavio u potkrovlju, uz obrazloženje da je blagovremeno upozoren da prije radova mora obezbijediti građevinsku dozvolu. Da pregrada mora biti uklonjena, potvrdilo je tada i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon što je razmotrilo žalbu Čupića na rješenje inspekcije. Međutim, ekološki inspektor se oglušio o rješenja svojih radnih kolega i ministarstva i nastavio da uzurpira potkrovlje zgrade, na koje imaju pravo svi stanari.

Vanrednom kontrolom nadležne opštinske inspekcije u septembru ove godine utvrđeno je da Čupić rekonstruiše krov i nadograđuje bez građevinske dozvole.

- Inspektor je u skladu sa Zakonom o inspekcijama RS zabranio izgradnju krovnih vila i naredio Čupiću da ih ukloni i sve vrati u prvobitno stanje o svom trošku. Krajnji rok za izvršenje naložene mjere je 30. oktobar, a žalba ne odlaže izvršenje - navedeno je u rješenju inspekcije koje je u posjedu "Glasa Srpske".

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika u spornoj zgradi Sanimir Božićević ističe da je Čupić tražio da se krov popravi jer prokišnjava, ali većina stanara nije mogla da izdvoji novac za to.

- Čupić nas je ucijenio da njemu dozvolimo da sebi napravi prostoriju u potkrovlju iznad svoga stana, a da će on cijeli krov popraviti. S obzirom na to da bismo mi njemu dali 65 kvadrata zajedničkog prostora, dogovor je bio da dovede stručnjaka koji će procijeniti smije li se graditi i da obezbijedi dozvolu. Međutim, ništa nije ispoštovao - ispričao je za "Glas Srpske" Božićević.

Dodaje da stanari nikada nisu zvanično sa Čupićem potpisali nikakve ugovore kod notara, na osnovu kojih bi on mogao da gradi potkrovlje.

- Pojedinim stanarima je podmetnuo neki interni sporazum koji su oni potpisali misleći da daju saglasnost da se cijeli krov zamijeni. Kasnije smo saznali da je sve to laž i da im je podmetnuo ugovore u kojima stoji da će graditi samo iznad svog stana, ali da neće promijeniti cijeli krov - rekao je Božićević i dodao da ekološki inspektor potkrovlje drži pod ključem. Božićević ističe da je prije 30 godina jedna porodica htjela da gradi u potkrovlju, ali da su od te ideje odustali jer im je statičar tada rekao da temelj zgrade ne bi izdržao nikakvu nadogradnju.

Ankica Verić, koja sa suprugom i šestoro djece stanuje u prizemlju, kaže da već godinu nemaju pristup potkrovlju zgrade, koje je zajednički prostor svih stanara.

- Rekli smo mu da može zamijeniti sav krov, staviti oluke i iznad svog stana dograditi prostoriju. On je to ignorisao. Napravio je pregradu koja debelo prelazi prostor iznad njegovog stana. Kada sam ja prije nekoliko godina zamolila da pregradimo dio hodnika jer nas je mnogo u domaćinstvu, sve komšije su dale saglasnost, samo se Čupić usprotivio, a vidite šta on radi - rekla je za "Glas Srpske" Verićeva.

Na naš telefonski poziv Čupić je juče rekao da smo neozbiljni ako izjavu tražimo telefonom.

- Ako želite nešto da utvrdite, dođite na lice mjesta, ako ste novinar. Ja sa vama nisam razgovarao, niti znam ko me je zvao. Neozbiljni ste. Niste normalni. Ako ne možete doći, onda do viđenja - rekao je Čupić.

Ročište

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Kotor Varošu Goran Malijević kaže da je Čupić ignorisao rješenja inspektora kojim se zabranjuje gradnja.

- Početkom novembra imamo ročište sa Čupićem u vezi s prošlogodišnjim rješenjem kojim mu je naloženo uklanjanje lima kojim je napravio pregradu. Procedura je u toku, on se i nakon ovog posljednjeg rješenja inspektora ponovo žalio resornom ministarstvu i mi ne možemo ništa preduzimati  dok drugostepeni organ ne završi svoje - rekao je Malijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana