Еколошки инспектор у Котор Варошу игнорише инспекцију

Милијана Латиновић
Еколошки инспектор у Котор Варошу игнорише инспекцију

Котор Варош - Еколошки инспектор из Котор Вароша Петко Чупић без грађевинске дозволе и сагласности свих станара скоро годину преграђује заједничко поткровље зграде, упркос забрани инспекције која му је наложила да обустави радове и све уклони.

Иницијативу Чупића да у поткровљу зграде у которварошкој улици Јована Рашковића број два изгради просторију за властите потребе, а да заузврат о свом трошку замијени цијели дотрајали кров зграде станари су усмено подржали. Међутим, услов је био да на лице мјеста изађе стручњак који ће процијенити да ли темељ зграде која је изграђена 1948. може издржати надоградњу и да Чупић обезбиједи грађевинску дозволу, што, како "Глас Српске" сазнаје, он није урадио.

Након ванредног инспекцијског прегледа општински урбанистичко-грађевински инспектор је у новембру прошле године наложио Чупићу да уклони лимену преграду коју је поставио у поткровљу, уз образложење да је благовремено упозорен да прије радова мора обезбиједити грађевинску дозволу. Да преграда мора бити уклоњена, потврдило је тада и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, након што је размотрило жалбу Чупића на рјешење инспекције. Међутим, еколошки инспектор се оглушио о рјешења својих радних колега и министарства и наставио да узурпира поткровље зграде, на које имају право сви станари.

Ванредном контролом надлежне општинске инспекције у септембру ове године утврђено је да Чупић реконструише кров и надограђује без грађевинске дозволе.

- Инспектор је у складу са Законом о инспекцијама РС забранио изградњу кровних вила и наредио Чупићу да их уклони и све врати у првобитно стање о свом трошку. Крајњи рок за извршење наложене мјере је 30. октобар, а жалба не одлаже извршење - наведено је у рјешењу инспекције које је у посједу "Гласа Српске".

Предсједник Заједнице етажних власника у спорној згради Санимир Божићевић истиче да је Чупић тражио да се кров поправи јер прокишњава, али већина станара није могла да издвоји новац за то.

- Чупић нас је уцијенио да њему дозволимо да себи направи просторију у поткровљу изнад свога стана, а да ће он цијели кров поправити. С обзиром на то да бисмо ми њему дали 65 квадрата заједничког простора, договор је био да доведе стручњака који ће процијенити смије ли се градити и да обезбиједи дозволу. Међутим, ништа није испоштовао - испричао је за "Глас Српске" Божићевић.

Додаје да станари никада нису званично са Чупићем потписали никакве уговоре код нотара, на основу којих би он могао да гради поткровље.

- Појединим станарима је подметнуо неки интерни споразум који су они потписали мислећи да дају сагласност да се цијели кров замијени. Касније смо сазнали да је све то лаж и да им је подметнуо уговоре у којима стоји да ће градити само изнад свог стана, али да неће промијенити цијели кров - рекао је Божићевић и додао да еколошки инспектор поткровље држи под кључем. Божићевић истиче да је прије 30 година једна породица хтјела да гради у поткровљу, али да су од те идеје одустали јер им је статичар тада рекао да темељ зграде не би издржао никакву надоградњу.

Анкица Верић, која са супругом и шесторо дјеце станује у приземљу, каже да већ годину немају приступ поткровљу зграде, које је заједнички простор свих станара.

- Рекли смо му да може замијенити сав кров, ставити олуке и изнад свог стана доградити просторију. Он је то игнорисао. Направио је преграду која дебело прелази простор изнад његовог стана. Када сам ја прије неколико година замолила да преградимо дио ходника јер нас је много у домаћинству, све комшије су дале сагласност, само се Чупић успротивио, а видите шта он ради - рекла је за "Глас Српске" Верићева.

На наш телефонски позив Чупић је јуче рекао да смо неозбиљни ако изјаву тражимо телефоном.

- Ако желите нешто да утврдите, дођите на лице мјеста, ако сте новинар. Ја са вама нисам разговарао, нити знам ко ме је звао. Неозбиљни сте. Нисте нормални. Ако не можете доћи, онда до виђења - рекао је Чупић.

Рочиште

Начелник Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију у Котор Варошу Горан Малијевић каже да је Чупић игнорисао рјешења инспектора којим се забрањује градња.

- Почетком новембра имамо рочиште са Чупићем у вези с прошлогодишњим рјешењем којим му је наложено уклањање лима којим је направио преграду. Процедура је у току, он се и након овог посљедњег рјешења инспектора поново жалио ресорном министарству и ми не можемо ништа предузимати  док другостепени орган не заврши своје - рекао је Малијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана