Edukacijom mljekara do bolje proizvodnje

M. L.
Edukacijom mljekara do bolje proizvodnje

Banjaluka - Brze promjene znanja u sektoru proizvodnje mlijeka zahtijevaju i kontinuiranu edukaciju farmera kako bi mogli uticati na unapređenje vlastite proizvodnje, rečeno je na seminaru za proizvođače mlijeka koji je održan u petak u Banjaluci u organizaciji Mikrokreditnog društva “Mikrofin”.

Seminar, koji je “Mikrofin” organizovao za potrebe svojih klijenata, okupio je više od 70 proizvođača mlijeka iz Republike Srpske, a predavanja na temu ishrane i reprodukcije goveda održali su priznati stručnjaci iz Srbije i Hrvatske.

- Edukacija podiže sposobnost i svijest farmera o važnosti samostalnog odlučivanja u uzgoju i proizvodnji što većih količina mlijeka iz vlastite hrane za krave. Znanja koja dobiju od nepristrasnih stručnjaka važna su za objektivno donošenje njihovih poslovnih odluka - rekao je profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu Darko Grbeša.

Profesor Goran Grubić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu ističe da je u savremenom govedarstvu najbitnije da obrok za životinje bude sastavljen optimalno, odnosno tako da zadovoljava sve njihove potrebe.

- To možda djeluje jednostavno, ali je, u stvari, izuzetno komplikovano i nisam sreo do sada nijednu farmu na kojoj je to u potpunosti postignuto - dodao je Grubić.

“Mikrofin” intenzivno ulaže u preduzetničku i poljoprivrednu djelatnost, pri čemu poljoprivrednici čine više od 30 odsto njihovih klijenata. 

- Za veću konkurentnost nužna su ne samo ulaganja već i inovacije u vođenju poljoprivrednih biznisa, što naši klijenti znaju. Seminar smo organizovali upravo s ciljem da ugledni predavači iz regiona našim klijentima prenesu nove tendencije i savremena znanja - naglasio je direktor “Mikrofina” Mladen Bosnić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana