Едукацијом мљекара до боље производње

М. Л.
Едукацијом мљекара до боље производње

Бањалука - Брзе промјене знања у сектору производње млијека захтијевају и континуирану едукацију фармера како би могли утицати на унапређење властите производње, речено је на семинару за произвођаче млијека који је одржан у петак у Бањалуци у организацији Микрокредитног друштва “Микрофин”.

Семинар, који је “Микрофин” организовао за потребе својих клијената, окупио је више од 70 произвођача млијека из Републике Српске, а предавања на тему исхране и репродукције говеда одржали су признати стручњаци из Србије и Хрватске.

- Едукација подиже способност и свијест фармера о важности самосталног одлучивања у узгоју и производњи што већих количина млијека из властите хране за краве. Знања која добију од непристрасних стручњака важна су за објективно доношење њихових пословних одлука - рекао је професор Агрономског факултета у Загребу Дарко Грбеша.

Професор Горан Грубић са Пољопривредног факултета у Београду истиче да је у савременом говедарству најбитније да оброк за животиње буде састављен оптимално, односно тако да задовољава све њихове потребе.

- То можда дјелује једноставно, али је, у ствари, изузетно компликовано и нисам срео до сада ниједну фарму на којој је то у потпуности постигнуто - додао је Грубић.

“Микрофин” интензивно улаже у предузетничку и пољопривредну дјелатност, при чему пољопривредници чине више од 30 одсто њихових клијената. 

- За већу конкурентност нужна су не само улагања већ и иновације у вођењу пољопривредних бизниса, што наши клијенти знају. Семинар смо организовали управо с циљем да угледни предавачи из региона нашим клијентима пренесу нове тенденције и савремена знања - нагласио је директор “Микрофина” Младен Боснић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана