Два пресретача на путевима од јесени

Милијана Латиновић
Два пресретача на путевима од јесени

Бањалука - Брза полицијска возила без ознака на јесен би требало да “лове” несавјесне возаче на путевима широм Српске, јер је у току набавка два пресретача.

У Министарству унутрашњих послова РС потврдили су да је у току набавка уређаја за аутоматско мјерење брзине кретања аутомобила који се уграђују у необиљежена службена возила.

- Намјена ове опреме је евидентирање и санкционисање саобраћајних прекршаја прекорачења брзине кретања возила, као и превентивно дјеловање на свијест возача. Ријеч је о аутоматским уређајима, без могућности утицаја полицијских службеника на њихов рад - истакли су у МУП-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић је рекао да је тендер отворен до 9. јула, те да је вриједност два пресретача без ПДВ-а 160.000 марака.

- Новац је обезбијеђен из посебног фонда у који се уплаћује један одсто од обавезног осигурања возила у саобраћају. Уз сагласност Владе РС расписан је поступак јавне набавке - рекао је Радовић и додао да су многи већ преузели тендерску документацију, те да очекује да ће ускоро стићи и прве понуде. Радовић је казао да је обавеза агенције да набави два уређаја, док ће возила обезбиједити МУП Српске.

- Осим што ће мјерити брзину кретања возила, препознаваће регистарске таблице возила и тако утврдити да ли је регистровано, да ли је прошло кроз црвено свјетло на семафору и да ли је било претицања на пуној линији - појаснио је Радовић и додао да је ово први пут да Српска набавља пресретаче. Он сматра да ће возачи, знајући да их на друмовима “лови” пресретач, бити много опрезнији.

- То возило неће бити уочљиво за друге учеснике у саобраћају и возачи неће знати гдје се налазе, па ће сигурно више поштовати саобраћајне прописе - рекао је Радовић.

Истакао је да је према тендерској документацији рок испоруке 90 дана, те да ће ако све прође како треба, већ у октобру пресретачи крстарити друмовима.

Брзим полицијским возилима без ознака, који несавјесне возаче заустављају свијетлећим сигналом “пратите нас”, могу се похвалити три кантона у ФБиХ, као и земље у региону. Хрватска је прије неколико дана набавила 20 пресретача, а на путевима Србије осим аутомобила патролирају и мотоциклисти пресретачи.

Аутопутеви

Милија Радовић је рекао да је веома тешко контролисати брзину на аутопутевима.

- Колико знам до сада такве контроле нису ни рађене, јер је на аутопуту ограничење 130 километара на час. С обзиром на то да Српска сваким даном добија нове километре аутопута, вјерујем да ће пресретачи посебно бити коришћени на тим дионицама - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана