Дуван већ у складишту

Љ. А.
Дуван већ у складишту

Бијељина - Семберски произвођачи дувана, засађеног на 265 хектара, ове године завршавају бербу раније, иако је крајњи рок за откуп тек средина сљедећег мјесеца.

- Приноси дувана ове године су добри и очекујемо да ћемо убрати од 180 до 200 килограма по дунуму. Квалитет је такође добар, али ћемо због мањег броја сунчаних дана и падавина имати нижи садржај никотина у производу - рекао је произвођач Бранислав Андрић.

За разлику од Семберије, на подручју Посавине берба ће трајати нешто дуже. Због неповољних временских услова, просјечан квалитет  дувана је трећа класа, кажу у бијељинском “Дувану”.

То предузеће за своје кооперанте обезбјеђује производњу и премију за род прве, друге и треће класе дувана. 

- План откупа је био 560 тона, а ми смо тај план већ сада пребацили јер имамо више од 600 тона, а очекујемо још одређене количине - рекао је технолог у предузећу “Дуван” Славко Михајловић. Ускладиштени род ће према најавама завршити на бугарском, грчком и на црногорском тржишту.

Произвођачи дувана су упутили приједлог Управи за индиректно опорезивање БиХ и Савјету министара да се на нивоу БиХ оснује фонд у који би ишао дио акциза, чиме би били мотивисани да раде веће површине, било би сузбијено црно тржиште, а тиме повећан и буџет од акциза на цигарете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана