Душко Ковачевић, директор “Аеродрома РС”: Сарадња са “Рајанером” Донијеће процват аеродрому

Милијана Латиновић
Душко Ковачевић, директор “Аеродрома РС”: Сарадња са “Рајанером” Донијеће процват аеродрому

Доласком авиона ирске нискотарифне компаније “Рајанер” на писту у Маховљанима авио-саобраћај у Републици Српској је оживио, о чему свједочи податак да је кроз бањалучки аеродром лани прошло 36.000 путника, што је за око 70 одсто више него годину раније, а увођењем нове линије за Берлин 3. априла позитивни резултати биће настављени.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор “Аеродрома РС” Душко Ковачевић, нагласивши да ће летови ка европским метрополама сигурно допринијети побољшању пословања овог предузећа и у овој години.

- Још нисмо израдили финансијске извјештаје, а законска обавеза је да они буду завршени до краја фебруара. У сваком случају, повећан број путника ће се и те како одразити и на финансијско пословање предузећа. Већ имамо приходе које раније нисмо имали, а то су приходи од рентакара, реклама и паркинга. Наш ресторан и продавница боље послују, а све то показује да ће приходи и те како расти. Очекујем да ће извјештај за прошлу годину бити позитиван - истакао је Ковачевић. 

ГЛАС: Долазак првих авиона “Рајанера” на писту у Маховљанима најзначајнији је догађај за бањалучки аеродром у прошлој години. Како бисте оцијенили досадашњу сарадњу са том компанијом?

КОВАЧЕВИЋ: Нове дестинације су нам приоритет. Све остало је веома битно за функционисање аеродрома, али је најважније повећање броја путника и у овој години. Почетак летова највеће европске нискотарифне компаније “Рајанер” је свакако најзначајнији догађај за бањалучки аеродром у 2018. години. Наши грађани имају могућност да лете до Мемингена, Брисела и Стокхолма. Изузетно сам задовољан досадашњом сарадњом и од “Рајанера” добијамо само комплименте за све што радимо, што довољно показује да су наши радници добро обучени и да су спремно дочекали ове летове.

ГЛАС: Колико је путника до сада путовало “Рајанером”?

КОВАЧЕВИЋ: Почетком децембра прошле године одржана је конференција на којој су представници “Рајанера” саопштили да је кроз наш аеродром до тог момента прошло 10.000 путника, који су превезени њиховим авионима. Наши показатељи говоре да је лани кроз бањалучки аеродром прошло око 36.000 путника, што је изузетно велики успјех јер је то готово 70 одсто путника више у односу на 2017. годину. Томе су највише допринијели летови “Рајанера”, али не смијемо заборавити ни “Ер Србију”, као ни чартер летове које смо имали до Турске.

ГЛАС: За коју од ове три европске дестинације је владало највеће интересовање?

КОВАЧЕВИЋ: Генерално, путници су заинтересовани за све три дестинације, међутим, уколико бих морао да издвојим само једну, то би био Стокхолм. Према подацима ирске компаније, попуњеност авиона је око 94 одсто, што довољно говори о заинтересованости за ове летове.

ГЛАС: Када ће полетјети први авион до Берлина с обзиром на то да је најављено увођење те линије?

КОВАЧЕВИЋ: Планирано је да први авион ка Берлину полети 3. априла, а ти летови ће се одвијати два пута седмично, сриједом и недјељом. Велики број младих људи већ је показао интересовање да лете ка овој дестинацији.

ГЛАС: Увођењем ових линија побољшано је пословање “Аеродрома РС”, каква су очекивања за ову годину?

КОВАЧЕВИЋ: Сматрам да ће тек ова година показати праве резултате. Осим директних прихода, сигурно ће дешавања на аеродрому допринијети и остваривању индиректних прихода у угоститељству, а биће повећан обим посла такси служби и томе слично. Процјене су да би у овој години кроз наш аеродром требало да прође више од 130.000 путника.

ГЛАС: Да ли је у плану успостављање сарадње са још неком компанијом, а било је и најава да би од ове године могао бити успостављен лет до Грчке. Да ли су почели озбиљнији преговори за ту дестинацију?

КОВАЧЕВИЋ: Контики је већ објавио да ће ове године, осим за Турску, организовати и чартер лет ка Грчкој са бањалучког аеродрома. Волио бих да буде уведена линија и према Тивту, па видјећемо.

ГЛАС: Раније сте најавили да ће у овој години бити запослен одређени број радника. Колико људи и ког профила ћете запослити?

КОВАЧЕВИЋ: Урадили смо неколико анализа које су показале да увођењем нових линија расте потреба и за запошљавањем одређеног броја радника. Планирамо да запослимо десет радника са средњом стручном спремом како би могли опслуживати авионе “Рајанера”.

ГЛАС: Шта недостаје бањалучком аеродрому да би пословао још успјешније? КОВАЧЕВИЋ: У наредном периоду потребно је доградити долазни гејт како би већи број путника могао да уђе у аеродромску зграду и прије него што прође пасошку контролу, а не да чека испред. Потребно је проширити и одлазни гејт с обзиром на велики број путника, а у плану је и модернизација паркинга.

Културни догађаји

ГЛАС: Бањалучки аеродром специфичан је и по културним догађајима које сте организовали у прошлој години. Да ли нешто слично планирате и у овој години?

КОВАЧЕВИЋ: Његујемо умјетност као посебан вид добродошлице нашим путницима и туристима, тако да смо у септембру организовали концерт озбиљне музике, а у октобру изложбу ликовних радова под називом “Лет”, на којој су представљени радови младих умјетника из школе сликања “Драгаш”. У току је и изложба студената Факултета за информационе технологије и дизајн, а план нам је да и у овој години организујемо сличне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана