Dug za porodilje 4,9 miliona KM

Marina Čigoja
Dug za porodilje 4,9 miliona KM

Banjaluka - Javni fond za dječiju zaštitu RS dugovao je poslodavcima na kraju prošle godine 4,9 miliona maraka za refundaciju neto plata po osnovu porodiljskog odsustva.

U izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je Fondu dala mišljenje sa rezervom, navodi se da su ukupne obaveze na kraju prošle godine iznosile 28,4 miliona KM i u odnosu na prethodnu godinu niže su za 13 odsto.

- Na kratkoročne obaveze odnosi se 8,7 miliona i veće su za čak 56 odsto u odnosu na godinu ranije. Najveći iznos odnosi se na obaveze prema poslodavcima za refundaciju neto plata u iznosu od 4,9 miliona KM - navodi se u izvještaju.

Dugoročne obaveze bile su 19,7 miliona, i one su u odnosu na prethodnu godinu manje za 29 odsto.

U izvještaju se ističe da su troškovi refundacija neto plata za porodiljsko odsustvo iznosili 25,9 miliona, što je za 18,5 odsto više od onog što je planirano rebalansom, dok su u odnosu na prethodnu godinu ostali na istom nivou.

Fond je lani ostvario deficit od 1,18 miliona, dok je akumulirani deficit na kraju 2013. iznosio 11,3 miliona KM.

- Ukupni prihodi lani su iznosili 56,4 miliona KM, dok su rashodi iznosili 57,5 miliona - ističe se u izvještaju.

Revizori su skrenuli pažnju da su Zakonom definisana prava po osnovu dječije zaštite koja Fond sa raspoloživim sredstvima ne može da isfinansira zbog čega je potrebno da se promijeni zakon ili obezbijedi dovoljno novca da bi se ta prava ispoštovala.

U izvještaju se navodi da je Upravni odbor Fonda u avgustu donio odluku kojom je predviđeno da će se za pomoć za opremu novorođenčeta u 2013. izdvajati 250 KM za svako dijete, što nije u skladu sa zakonom koji propisuje veću osnovicu.

- Takva odluka Upravnog odbora može imati za posljedicu pokretanje sudskih sporova protiv Fonda i dodatne troškove po izvršnim sudskim presudama - naveli su revizori.

Isplate

Revizori navode da je na osnovu odluke direktora Fond u prošloj godini povodom 8. marta isplatio 2.400 KM za 22 radnice Fonda i dvije radnice koje su u penziji, odnosno svakoj po 100 KM. Takođe, vozaču Fonda je isplaćeno 200 KM, povodom "Dana vozača".

- Navedene isplate nisu u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama RS i Pravilnikom o platama zaposlenih u Fondu - naveli su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana