Дуг за породиље 4,9 милиона КМ

Марина Чигоја
Дуг за породиље 4,9 милиона КМ

Бањалука - Јавни фонд за дјечију заштиту РС дуговао је послодавцима на крају прошле године 4,9 милиона марака за рефундацију нето плата по основу породиљског одсуства.

У извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС, која је Фонду дала мишљење са резервом, наводи се да су укупне обавезе на крају прошле године износиле 28,4 милиона КМ и у односу на претходну годину ниже су за 13 одсто.

- На краткорочне обавезе односи се 8,7 милиона и веће су за чак 56 одсто у односу на годину раније. Највећи износ односи се на обавезе према послодавцима за рефундацију нето плата у износу од 4,9 милиона КМ - наводи се у извјештају.

Дугорочне обавезе биле су 19,7 милиона, и оне су у односу на претходну годину мање за 29 одсто.

У извјештају се истиче да су трошкови рефундација нето плата за породиљско одсуство износили 25,9 милиона, што је за 18,5 одсто више од оног што је планирано ребалансом, док су у односу на претходну годину остали на истом нивоу.

Фонд је лани остварио дефицит од 1,18 милиона, док је акумулирани дефицит на крају 2013. износио 11,3 милиона КМ.

- Укупни приходи лани су износили 56,4 милиона КМ, док су расходи износили 57,5 милиона - истиче се у извјештају.

Ревизори су скренули пажњу да су Законом дефинисана права по основу дјечије заштите која Фонд са расположивим средствима не може да исфинансира због чега је потребно да се промијени закон или обезбиједи довољно новца да би се та права испоштовала.

У извјештају се наводи да је Управни одбор Фонда у августу донио одлуку којом је предвиђено да ће се за помоћ за опрему новорођенчета у 2013. издвајати 250 КМ за свако дијете, што није у складу са законом који прописује већу основицу.

- Таква одлука Управног одбора може имати за посљедицу покретање судских спорова против Фонда и додатне трошкове по извршним судским пресудама - навели су ревизори.

Исплате

Ревизори наводе да је на основу одлуке директора Фонд у прошлој години поводом 8. марта исплатио 2.400 КМ за 22 раднице Фонда и двије раднице које су у пензији, односно свакој по 100 КМ. Такође, возачу Фонда је исплаћено 200 КМ, поводом "Дана возача".

- Наведене исплате нису у складу са Законом о платама запослених у јавним службама РС и Правилником о платама запослених у Фонду - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана