Dug za porez na imovinu gotovo 20 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Dug za porez na imovinu gotovo 20 miliona KM

Banjaluka - Neplaćeni računi za porez na nepokretnosti stanovnika Srpske iznose 19,9 miliona KM, a najveća dugovanja imaju vlasnici kuća, stanova, zemljišta i druge nepokretne imovine na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora i Laktaša.

 Poreskoj upravi RS ističu da je pomenuti dug nastao u periodu od 2012. do juna ove godine, a zbog velikog broja dospjelih, a neizmirenih obaveza posezali su i za nudnom naplatom.

- Kada je u pitanju prinudna naplata poreza na nepokretnosti, od januara 2013. do juna ove godine pokrenuli smo 116.976 postupaka, a procenat naplate je iznosio oko 37 odsto - dodali su u Poreskoj upravi RS.

Naveli su da je u prvih pet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupljeno 8,9 miliona maraka, što je za tri odsto manje u odnosu na godinu ranije, te podsjetili da je propisani rok za uplatu prve rate 30. ju­n tekuće godine.

Pozvali su sve obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu za ovu godinu, kao i eventualna dugovanja iz prethodnih godina koja nisu platili.

- Odmah po isteku zakonski propisanog roka za plaćanje poreza na nepokretnosti intenziviraćemo aktivnosti na prinudnoj naplati tog prihoda lokalnih zajednica, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze - rekli su u Poreskoj upravi RS i dodali da će svim vlasnicima nepokretnosti u Srpskoj koji nisu na vrijeme platili dospjele obaveze iznos biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate.

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da iz godine u godinu evidentiraju kontinuiran rast prihoda od poreza na nepokretnosti, te da je u prošloj godini po ovom osnovu naplaćeno 9,5 miliona KM, što je za 23 odsto više u odnosu na godinu ranije.

- Pretpostavlja se da veliki broj vlasnika nekretnina nije prijavio nekretnine u svom vlasništvu i da na njih ne plaća nikakav porez i s tim u vezi pokrenuli smo pilot projekat “Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti” koji podrazumijeva terensku kontrolu s ciljem identifikovanja neprijavljene imovine. Očekujemo da će dati rezultate - rekli su u Gradskoj upravi Banjaluka i pozvali građane da redovno izmiruju svoje zakonske obaveze, navodeći da se od prikupljenih sredstva poreza na nepokretnosti finansira izgradnja i rekonstrukcija gradskih saobraćajnica, mostova, vodovoda, vrtića.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ističe da je grad prije mjesec dana oformio tim čiji je zadatak da animira građane da redovno izmiruju svoje poreske obaveze.

- Iako Poreska uprava šalje rješenja stanovništvu i vrši naplatu, mi smo oformili tim s ciljem što veće naplate, odnosno kako bismo imali više prihoda u gradskom budžetu. Ta sredstva su nam neophodna da bismo mogli realizovati razne projekte u gradu - rekao je Jerinić.

Kazne

Iz Poreske uprave su pozvali sve građane koji nisu prijavili nepokretnu imovinu da to učine što prije jer im u suprotnom slijede kazne. 

- Neprijavljene nepokretnosti koje mi identifikujemo biće prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima istih uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i kaznom od 500 do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 do 3.000 KM za pravna lica - naveli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana