Дуг за боловања премашио 40 милиона КМ

Анита Јанковић
Дуг за боловања премашио 40 милиона КМ

Бањалука - Дуг Фонда здравственог осигурања РС према послодавцима настао на основу накнада за боловање премашио је 40 милиона марака.

Само од половине прошле године дуг је увећан за око десет милиона марака.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да се 58 одсто дуга односи на јавни сектор, а остатак на приватни.

- Обавезе према послодавцима измирујемо у складу са остваривањем прихода. Усљед ограничених и недовољних финансијских средстава приморани смо да правимо приоритете, али то не значи да нећемо извршити своје обавезе према послодавцима - казали су у Фонду.

Истакли су да је приоритет плаћање здравствене заштите пацијената.

- Од здравствених услуга и лијекова директно зависи здравље, па и живот пацијената, али смо лани, ипак, за накнаде за боловање исплатили привреди 4,59 милиона, а у првих девет мјесеци ове године 6,29 милиона КМ - кажу у Фонду здравственог осигурања РС.

Главни разлози за гомилање дугова са којима Фонд кубури су, како истичу, дуговања послодаваца према Фонду на основу неуплаћених доприноса која премашују 270 милиона марака.

- Од уплате доприноса највише зависи извршење обавеза Фонда. Нисмо остварили планиране приходе јер неуплаћени доприноси за здравствено осигурање износе 196,24 милиона, док је репрограмирани дуг 74,17 милиона КМ - кажу у Фонду.

Према статистичким подацима у 2015. години је на здравствено осигурање било пријављено око 263.600 запослених, док за 37.300 радника ни за један мјесец нису уплаћени доприноси.

- Просјечни мјесечни приход по запосленом осигуранику лани је био 170 марака и због неуплаћивања доприноса за пријављене раднике остали смо ускраћени за око 76 милиона марака - појаснили су у Фонду.

Напоменули су да значајан број радника може користити здравствену заштиту чак и ако им нису уплаћени доприноси.

- То се односи на труднице, породиље, обољеле од малигних болести, дијабетеса, заразних и менталних болести. Овај вид заштите могу да користе и обољели од прогресивних мишићних обољења, ратни војни инвалиди, породице погинулих бораца, особе са трансплантираним органима и дјеца до 15 година - појаснили су у Фонду.

Предсједник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да се дуг од 270 милиона марака за доприносе најмање односи на послодавце у приватном сектору, јер они углавном редовно извршавају своје обавезе.

- Не могу се дуговања на основу накнада за боловање правдати уз изговор они нама дугују, па дугујемо и ми. Свако треба измиривати своје обавезе или ако су већ дуговања толика, зашто не покрећу стечајне поступке, зашто држава не иде у принудну наплату, шта раде Пореска управа и друге службе - истакао је Шкребић.

Он је додао да је садашњи систем који се тиче боловања неодржив.

- Боловања дужа од 30 дана се свугдје у свијету рефундирају у бруто износу, а само код нас је то у нето износу и то 75 одсто, што је потпуно неприхватљиво. Осим тога, ни тих 75 одсто нам не рефундирају на вријеме - рекао је Шкребић.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић каже да се дугови Фонда и послодаваца гомилају годинама и да би добар дио могао бити пребијен у мултилатералној компензацији, али да се од тога одустало.

- Рјешење за садашњу ситуацију је искључиво у преузимању одговорности и исплати обавеза једних према другима. За оне који не измире дугове треба изнаћи консеквенце које ће услиједити одмах, а не допуштати да се рок из мјесеца у мјесец пролонгира и запада у ситуацију каква је сада - рекао је Дудуковић и додао да Фонд здравственог осигурања РС треба да утврди тачан и реалан износ дуга и да из суме искључи предузећа која годинама не обављају дјелатност.

Породиље

У Јавном фонду за дјечију заштиту РС кажу да послодавцима у реалном сектору редовно рефундирају обавезе према запосленим породиљама. Додају да се новац исплаћује једном мјесечно када прикупе податке о поднијетим захтјевима свих послодаваца.

- Кашњења у исплатама накнада боловања послодавцима за породиље се односе искључиво на буџетске кориснике који се финансирају путем трезора РС и та кашњења износе око 11 милиона КМ. То је кумулативно дуговање које траје годинама - рекли су у Фонду за дјечију заштиту РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана