Дуг Космоса 21,57 милиона

Маријана Миљић
Дуг Космоса 21,57 милиона

Бањалука - Утврђена потраживања повјерилаца "Космоса" из Бањалуке износе 21,57 милиона марака, а исплата дуговања требало би да почну од јануара идуће године.

Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) објавила је допуњени план финансијског и оперативног реструктуирања "Космоса" са утврђеном листом 256 повјерилаца овог предузећа и дефинисаним роковима исплате дуговања. На разлучне повјериоце отпада 16,01 милион марака, а највећи дуг у тој категорији "Космос" има према Пореској управи РС - 10,43 милиона. Фонд за пензијско и инвалидско осигурање потражује 5,21 милион, Инвестиционо развојна банка 273.120 марака, а Гарантни фонд РС 32.670 марака.

"Космос" дугује добављачима 1,50 милиона марака, а највише новца потражују град Бањалука који је испоставио рачун на 544.873 и "Електрокрајина" чија потраживања износе 314.923 марака. Преосталих 4,23 милиона КМ дуга односи се на раднике.

У допуњеном плану дефинисан је и начин исплате дуговања повјериоцима, а предвиђено је да измирење обавеза почне од јануара идуће године. Први који су предвиђени да буду обухваћени исплатом су Гарантни фонд и Инвестиционо развојна банка, а измирење дуга према њима планирано је од 1. јануара у 120 једнаких мјесечних рата. Исплата обавеза према Пореској управи почеће од 2020. године такође у мјесечним ратама и трајаће 13 година са трогодишњим грејс периодом. У плану је и да Фонду ПИО прве три године буду уплаћивани доприноси како би радници могли отићи у пензију, а након тога би почело измиривање остатка дуга у оквиру уплата Пореској управи.

Дуг према добављачима требао би да почне да се топи од марта 2017. године и да у цјелости буде исплаћен у року од двије године. Измирење обавеза према радницима планирано је од јуна 2017. године у 36 једнаких мјесечних рата. Радницима који не буду гласали за план реструктуирања "Космоса", дуг ће бити исплаћен у року од 24 мјесеца, а прве исплате кренуће у марту идуће године.

Гласање повјерилаца о допуњеном плану реструктуирања "Космоса" требало би да  буде 5. децембра, а у овом предузећу увјерени су да ће план бити подржан и да ће након тога учинити све да буде испоштовано све што је наведено у планском документу и да фирма стане на ноге.

"Космос" је ушао у процес реструктурирања кроз који би требало да постигне договор са повјериоцима како би избјегао одлазак у стечај. Руководство овог предузећа у државном власништву донијело је средином јуна у договору са Владом РС одлуку о уласку у процес реструктурирања. Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључивање споразума са повјериоцима о начину намирења њихових потраживања како би фирма избјегла стечај и постала ликвидна.

План реалан

У допуњеном плану финансијског и оперативног реструктуирања "Космоса" додато је и мишљење Удружења економиста РС - SWOT.

- Програм реструктуирања је оправдан са реалног и са финансијског аспекта. На основу готовинских токова може се видјети да ће "Космос" имати довољно новца за несметано пословање. Међутим, ако повјериоци не прихвате план неопходно је покренути стечај у "Космосу" - навео је SWOT.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана