Drajfusu ››Beogradski pobednik‹‹

Priredila: Mirna Pijetlović
Drajfusu ››Beogradski pobednik‹‹

Beograd - Na ovogodišnji Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu doputovali su brojni ugledni gosti, a između ostalih i oskarovac Ričard Drajfus, kojem je u nedjelju uveče uručena nagrada "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umjetnosti.

Mnogobrojna publika pozdravila je snažnim aplauzom glumca koji se proslavio 70-ih godina hitovima "Američki grafiti", "Ajkula" i "Bliski susreti treće vrste", a "Oskara" je dobio krajem te decenije za glavnu mušku ulogu u filmu "Djevojka za zbogom".

Počasnu nagradu FEST-a uručio mu je selektor festivala, reditelj Mladen Đorđević, uoči projekcije ovogodišnjeg dobitnika "Oskara" - filma "Čovjek ptica" Alehandra Gonzalesa Injaritua.
- Budućnost filma je u prošlosti. Vratiće se ono što smo imali prije blokbastera - rekao je Drajfus.

Publika je juče na 43. FEST-u Centru "Sava" imala priliku da pogleda nekoliko stranih filmova u programu "Panorama", a u nacionalnoj takmičarskoj selekciji "Srpski film" premijeru je imala "Petlja" Milutina Petrovića u dvorani Doma sindikata.
"Petlja" je svrstana i u FEST-ov ciklus "Micronjave" kao ostvarenje snimljeno sa minimalnim budžetom, ali velikom autorskom slobodom.

Poznati reditelj Petrović je i koscenarista, a potpisuje i fotografiju, montažu i muziku, dok je koscenarista i glavni glumac Saša Radojević. U glumačkom ansamblu su Marina Marković, Ljuma Penov, Ivan Zarić, kao i Ljubomir Šimunić, autor avangardnih filmova i fotografija čijem opusu je posvećena "Petlja".

U Centru "Sava" juče je trebalo da bude prikazana drama "I dalje Alis", u režiji Ričarda Glacera i Vaša Vestmorlanda. Slavna glumica Džulijen Mur dobila je "Oskara" za naslovnu ulogu žene oboljele od Alchajmerove bolesti.

Dosadašnje projekcije su bile veoma posjećene, a ljubitelji filma će do 8. marta imati priliku da uživaju u sedmoj umjetnosti.

Premijera

Film "Nebo iznad nas", snažna drama holandskog reditelja Marinusa Groothofa, koja prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine, danas će premijerno biti prikazana u Centru "Sava" u okviru FEST-a. Glavne uloge u filmu igraju Nada Šargin, Boris Isaković, Nikola Rakočević, Hristina Popović, Tihomir Stanić, Miloš Timotijević, Boda Ninković i Mladen Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana