Драгица Радовић, nови омбудсман за дјецу: Превенцијом насиља побољшати систем дјечије заштите

Срна
Драгица Радовић, nови омбудсман за дјецу: Превенцијом насиља побољшати систем дјечије заштите

Фоча - Занемаривање дјеце и насиље над дјецом, повреде права на школовање, проблеми након развода, попут жалби мајки да очеви не плаћају алиментацију, али и жалби очева да не могу да остваре контакт са дјецом, најчешћи су случајеви у којима интервенише "дјечији адвокат", каже нови омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић.

Она је за Срну рекла да се приговори и жалбе родитеља обично односе на рад социјалних служби и образовних установа.


"Омбудсман отвара истрагу, разговара са представницима служби на које се жалба односи, захтијева писану информацију и цијени на основу достављене документације има ли повреде дјечијих права и у крајњем случају даје препоруку како поступити да се повреда закона отклони. Уколико се препорука не поштује, ми обавјештавамо надређене - ресорно министарство, Владу Српске, па и Народну скупштину", објашњава Радовићева.

Нови омбудсман за дјецу, дипломирани правник из Фоче Драгица Радовић, коју је недавно изабрала Народна скупштина Републике Српске на приједлог предсједника Републике, на дужност ће званично ступити након полагања заклетве у парламенту.

Радовићева на позицију омбудсмана за дјецу Републике Српске долази из теренске канцеларије ове институције у Фочи, па ће нову дужност, према потреби, обављати и у Бањалуци и у Фочи.

Искуства јој неће недостајати јер је у овом послу још од 2000. године, од самог оснивања ентитетског омбудсмана за људска права, који је угашен 2009, када је заживио заштитник дјечијих права.

"Трудићу се, као и до сада, да приоритет, мој лични и институције омбудсмана за дјецу, буде промоција дјечијих права, заштита дјечијих права и, наравно, указивање на повреде права дјетета", каже Радовићева.

Нови заштитник права дјеце додаје да је увијек потребно побољшавати систем дјечије заштите, те да ће у њеном фокусу бити превенција насиља над дјецом.

Она поручује да ће омбудсман наставити предано да штити дјечија права, не чекајући само жалбе, већ како је и до сада био случај, отварајући истраге и на основу сопствених сазнања.

Радовићева наводи да канцеларије дјечијег омбудсмана у Бањалуци, Добоју и Фочи годишње приме око 800 захтјева за правну помоћ.

"Они који су заинтересовани и који имају потребу, лако дођу до омбудсмана за дјецу. Имамо три канцеларије, организујемо и редовне посјете другим општинама, а информације о нашим активностима и упутства како нам се обратити могу се добити и на нашој интернет страници", напомиње Радовићева и додаје да неријетко организују савјетовања, округле столове и конференције о разним темама из области дјечијих права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана