Драган Станковић, помоћник директора РУГИП-а за економско-финансијске послове: Одговоран рад заслужио позитивне оцјене

Милијана Латиновић
Драган Станковић, помоћник директора РУГИП-а за економско-финансијске послове: Одговоран рад заслужио позитивне оцјене

Позитивно мишљење ревизора на финансијске извјештаје Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) за прошлу годину резултат је преданог рада руководства и свих запослених, истакао је помоћник директора РУГИП-а за економско-финансијске послове Драган Станковић.

Он је подсјетио да РУГИП другу годину заредом добија позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за финансијске извјештаје.

- РУГИП има 64 организационе јединице распоређене на територији РС, као и велики број трансакција које се обављају посредством три организациона фонда и једне јединице за имплементацију пројекта Свјетске банке, због чега је врло тешко добити позитивне оцјене. Позитивно мишљење ревизора значајно је и због чињенице да РУГИП спроводи милионске набавке, како за потребе властитог рада, тако и за ангажовање геодетских организација, које према Закону о премјеру и катастру обављају дио геодетских радова - рекао је Станковић.

ГЛАС: Какве су препоруке Главне службе за ревизију јавног сектора РС за наредни период?

СТАНКОВИЋ: Добили смо укупно шест препорука, које ћемо, као и претходних година, настојати да потпуно испоштујемо и наставити да радимо у складу са позитивним правним прописима, домаћински и економично, у интересу свих грађана Српске. Позитивно мишљење за финансијско пословање и мишљење с резервом о усклађености обавезује нас да додатно унаприједимо рад.

ГЛАС: Ревизори вам поново замјерају запошљавање на одређено вријеме дуже од шест мјесеци, како то коментаришете?

СТАНКОВИЋ: Треба имати на уму да је због специфичне врсте посла, несметаног пружања услуга грађанима и пројеката које РУГИП реализује некада немогуће ангажовање кадрова ограничити на шест мјесеци. На рјешавању овог питања РУГИП континуирано ради. Он је ранијих година имао и више од 150 ангажованих на овај начин, те смањење на 62 говори о опредјељењу да и ова препорука у потпуности буде испоштована. Ријеч је о високообразованом кадру са искуством геодетске и правне струке.

ГЛАС: Према ревизорском извјештају судски поступци који се воде против РУГИП-а вриједности су око 4,8 милиона КМ. Како то коментаришете?

СТАНКОВИЋ: Важно је знати и да је РУГИП добио спорове вриједности 3,9 милиона КМ, а да би требало да добије и накнаду штете у износу од око пола милиона КМ. С обзиром на обим и врсту посла који радимо на територији цијеле Српске, судски спорови су неминовност. Оно што ми процјењујемо јесте да судски спорови неће проузроковати значајнију материјалну штету по РУГИП у наредном периоду.

Пројекти

ГЛАС: РУГИП реализује и неколико донаторских пројеката, какво је мишљење донатора о коришћењу тог новца?

СТАНКОВИЋ: У сарадњи са владама Шведске, Холандије, Норвешке и земљама региона реализујемо неколико различитих пројеката. Наши партнери још никада нису имали примједбе на трошење новца предвиђеног за те намјене. Нама је посебно важно што је надзорни тим Свјетске банке, који долази два пута годишње, задовољан свим аспектима пројекта “Регистрација непокретности” који спроводи РУГИП, а који се финансира и средствима Свјетске банке. Ријеч је о пројекту који се односи на успостављање јединствене евиденције о непокретностима, а што је историјски важан пројекат за Српску и пројекат од општег интереса. Свјетска банка за овај пројекат ангажује и независне ревизорске куће, које су за пројекат давале позитивно мишљење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана