Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС:Отказа неће бити упркос вишку радника

Милијана Латиновић
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС:Отказа неће бити упркос вишку радника

У домовима здравља у Српској много је радника вишка, али неће бити отпуштања, јер Влада РС не жели никога да остави без посла, али нећемо ни запошљавати тамо гдје не треба радника.

Рекао је ово министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић и додао да су се руководиоци здравствених установа обавезали да ће исплаћивати плате запосленима и за то су одговорни.

- Проблеми се гомилају у домовима здравља, махом у малим срединама, који по закону не би требало ни да постоје. Ту је највећи вишак радника. Руководиоци су се понашали као да је установа њихова и запошљавали преко мјере. Дом здравља у Власеници, на примјер, има 72 запослена, а требало би да има 40. Слично је и у Хан Пијеску - рекао је Богданић и додао да сви добијају плате те да ће се за оне који треба да иду у пензију, наћи начин да им буду уплаћени доприноси.

* ГЛАС: Како коментаришете дешавања у болници у Зворнику?

БОГДАНИЋ: Беспотребно је створена прича у јавности о тој болници. Сви смо ми само у функцији здравственог система и један човјек не може да направи систем. Преношење приче да се нешто дешава у вези са отварањем неке приватне клинике је смијешна, јер ако добро радите, вама конкуренција не може ништа. Анализа је показала да је ове године за пацијенте из зворничког региона плаћено више од два милиона КМ за лијечење у Универзитетско-клиничком центру у Тузли и болницама у Србији. Да су тамо били бољи међуљудски односи, да није отишао кадар, сви ти пацијенти били би лијечени у РС. Протестовало је 40 од 340 радника, а очигледно је то био интерес појединаца којима су угрожена начелничка мјеста.

* ГЛАС: Колико здравствене установе дугују за порезе и доприносе?

БОГДАНИЋ: Дуговања су за првих шест мјесеци ове године порасла за три одсто. Ребалансом буџета Фонда здравственог осигурања РС омогућићемо добро пословање болница у току године. Обавезе Фонда су са 570 милиона спуштене на 435 милиона КМ, а у оквиру тога преузели смо финансирање дугова за дијализу. Идемо ка стабилизацији и очекујем да до краја године за доприносе буде уплаћено око 50 милиона више. Дуг према добављачима је највећи у Универзитетском клиничком центру РС и болницама у Добоју и Источном Сарајеву. УКЦ је већ доста урадио о питању рационализације трошкова.

* ГЛАС: Шта је са изградњом болница у Добоју, Источном Сарајеву и реконструкцијом УКЦ РС?

БОГДАНИЋ: Реконструкција УКЦ РС иде брже него што смо планирали. При крају је изградња друге етаже болнице у Источном Сарајеву и до краја године добиће кров, а већ у септембру или октобру идуће године биће завршена. У току су и припреме за расписивање тендера за болницу у Добоју.

* ГЛАС: Када можемо очекивати прелазак здравствених установа на трезорско пословање?

БОГДАНИЋ: Пилот пројекат ће обухватити домове здравља у Челинцу, Прњавору, болницу у Градишци и Завод за стоматологију и вјерујем да ћемо с тим почети идуће године.

* ГЛАС: Да ли ће бити затворена породилишта у Дервенти и Прњавору?

БОГДАНИЋ: У Дервенти су одлучили да изграде операциону салу да би испунили услове из правилника, а мислим да ће то урадити и у Прњавору. Ако бисмо правилник промијенили, неко би могао и приватно отворити породилиште без операционе сале. Не треба нам беспотребан ризик.

* ГЛАС: Како спријечити одлазак врхунских љекара и другог медицинског особља из РС?

БОГДАНИЋ: Нема одласка врхунских љекара. ЕУ треба његоватеље и одређен број здравствених радника одлази. Били смо широкогруди, школовали много љекара и доста их нема посао. Траже начин да се преквалификују и иду у иностранство. То се дешава и у Србији и Хрватској. Није то добро. Треба да нађемо рјешење.

* ГЛАС: Многе савремене методе лијечења су пракса на УКЦ. Какви су планови за будућност?

БОГДАНИЋ: Одржавање достигнутог нивоа заштите кошта. Трансплантација шаке, која је била врхунски подухват, је брзо заборављена, али то како је прокапала вода и постављена канта у здравственој установи, не заборављамо. Ако желимо да одржимо здравствени систем, треба да уводимо савремене методе и у будућности.

* ГЛАС: Које услове РС мора испунити да би приступила "Еуротрансплант" мрежи?

БОГДАНИЋ: Тражио сам од Владе Српске да се у преговорима са том мрежом поштује дејтонски принцип, односно да они прихвате да постоје здравствени системи РС и ФБиХ. Ако то прихвате, прилагодићемо закон. Не очекује се само да добијемо органе, већ да их и дамо.

Вакцине

* ГЛАС: Институт "Торлак" из Србије нема више дозволу за стављање у промет вакцина у РС и БиХ. Има ли страха од нестанка вакцина?

БОГДАНИЋ: Потписан је трогодишњи уговор са добављачем који ће набавити вакцине од другог произвођача. Вакцина мора бити квалитетна, а Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ спровешће процедуру и обезбиједити вакцине и ту не видим никакав проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана