Драган Бјелогрлић, Српски режисер и глумац: Културни идентитет темељ опстанка

М. Л.
Драган Бјелогрлић, Српски режисер и глумац: Културни идентитет темељ опстанка

Бањалука - Очување културног идентитета један је од начина да народ буде препознат и да млади не одлазе са ових простора, истакао је српски режисер и глумац Драган Бјелогрлић.

Он је јуче на трибини на Факултету политичких наука у Бањалуци, коју је организовао покрет "Позитивне снаге Српске", истакао да је српски народ увијек у одређеној мјери окренут ка очувању своје културе и историје, али с обзиром на то какву историју и насљеђе има није урађено довољно у том правцу.

Бјелогрлић је казао да Академија умјетности у Бањалуци већ 20 година школује кадрове који немају посла.

- Оснивање филмског центра Српске био би велики искорак напред у формирању јасног културног простора. Филмски центар би био институција која би финансирала кинематографију РС, која има велики потенцијал. Постоји воља људи из филмског центра Србије да дођу овде и помогну да се та институција оснује - рекао је Бјелогрлић.

Он је додао да је серија "Сенке над Балканом"  заинтересовала публику за многе историјске догађаје и личности о којима нису ништа знали. Бјелогрлић је најавио да ће у јулу организовати кастинг за наставак серије  "Сенке над Балканом" чије снимање почиње у септембру.

Историчар Предраг Марковић рекао је да је Бањалука западна престоница српског народа, те да се Срби с обје стране Дрине културно могу ујединити без обзира на диктат великих сила. Представник Покрета "Позитивне снаге Српске" Далибор Рачић рекао је да планирају да студентима представе још познатих личности из различитих области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана