Домаћи мљекари биће заштићени

Марина Чигоја
Домаћи мљекари биће заштићени

Бањалука - Министри пољопривреде РС и ФБиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изразили су увјерење да ће БиХ од 9. септембра моћи извозити млијеко у ЕУ те поручили да ће, ако до тога не дође, БиХ искористити све мјере које јој стоје на располагању да заштити своје произвођаче.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић разговарао је у петак у Бањалуци са Шаровићем и министром пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Шемсудином Дедићем.

Они су изразили очекивање да до увођења контрамјера неће доћи и да ће БиХ већ од 9. септембра, када ће комитет Европске комисије разматрати жалбу Хрватске због које је БиХ забрањен извоз у ЕУ, моћи да извози. Позвали су и грађане да купују домаће млијеко и на тај начин подрже домаћу производњу.

Шаровић је рекао да нема никаквог разлога да се удовољи жалби Хрватске, јер је млијеко које се производи у БиХ истог или бољег квалитета од млијека које долази из Хрватске. Најавио је да БиХ има спремне мјере уколико се, ипак, удовољи захтјеву Хрватске, а  на питање новинара да ли то подразумијева и забрану увоза из те земље, рекао је да су све опције отворене.

- БиХ, као и Хрватска, има право да штити своје произвођаче. Свака опција је отворена, али надам се да о томе нећемо разговарати послије 9. септембра - рекао је Шаровић.

Он је истакао да је у БиХ 2014. године увезено млијека и млијечних производа око 15 милиона килограма, а да из БиХ није изашао ниједан килограм. 

Мирјанић је истакао да је на састанку договорено да се интензивирају активности у правцу скидања забране извоза млијека, те да су предузете многе мјере надлежних институција.

- Предузимаћемо и унутрашње мјере које се односе на стварање услова за још већи број фарми и мљекара које би могле бити кандидоване за извоз млијека, као и на то да посебно обратимо пажњу на све што је битно за оне који учествују у ланцу извоза - рекао је Мирјанић.

Дедић је позвао грађане БиХ да купују млијеко домаћих произвођача, без обзира на то у ком дијелу БиХ је произведено.

Извоз млијека из БиХ у ЕУ требало је да крене 26. августа, али је исти дан стопиран након што се Хрватска жалила Европској комисији на одлуку о одобравању извоза млијека из БиХ у ЕУ.

Плави дизел

Мирко Шаровић је рекао да ће ова три министра упутити Савјету министара Бих заједничку иницијативу за увођење плавог дизела на нивоу БиХ и да би законска рјешења за његово увођење могла бити усвојена до краја године.

- Наредних дана ћемо упутити иницијативу. Први пут се ова иницијатива покреће на овакав начин и велики смо оптимисти - рекао је Шаровић.

Извоз у Турску

Коментаришући могуће одобравање дозволе аеродрому у Тузли за карго саобраћај, Шаровић је рекао да  нема разлога да неко ко испуњава услове не аплицира за извоз меса, али да ће он водити рачуна да бањалучки Аеродром и даље има посла у вези са извозом свјежег меса у Турску.

- У преговорима са Турском обезбиједили смо извоз свјежих 15.000 тона меса у ту земљу, али ћемо ово питање уградити у споразум о слободној трговини тако да извоз неће бити ограничен на једну годину, као што је сада, него ће бити неограничен - рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана