Domaća piletina sve bliže evropskoj trpezi

Željka Domazet, Milijana Latinović
Domaća piletina sve bliže evropskoj trpezi

Sarajevo - Inspekcija za zdravlje, hranu, reviziju i analizu EU, koja je dala pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi na evropsko tržište, nije kontrolisala samo proizvodne pogone, nego cijeli sistem, što podrazumijeva i rad entitetskih i institucija BiH, laboratorija i inspekcija.

Istakao je ovo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je juče objelodanio preliminarne rezultate inspekcije koja je završila desetodnevnu posjetu BiH. On  je naglasio da se BiH za ovu posjetu evropskih inspektora pripremala dvije i po godine.

- Ovo je odličan izvještaj i čestitam svim učesnicima u ovom procesu, koji su uložili mnogo napora da bi bili zadovoljeni EU standardi. Zvaničan i pozitivan izvještaj očekujemo najkasnije za tri sedmice. Imamo preliminarni izvještaj prema kojem smo dobili dozvolu za izvoz pilećeg mesa - rekao je Šarović i dodao da će onog trenutka kada dobijemo taj izvještaj, dozvole za izvoz u EU odnosno "EU- brojeve" davati Kancelarija za veterinarstvo BiH.

U preliminarnom izvještaju je navedeno da sistem službenih kontrola može osigurati adekvatne garancije da će meso i proizvodi od mesa peradi biti proizvedeni u skladu sa relevantnim zahtjevima EU pod uslovom da svi nedostaci koje je inspekcija uočila budu popravljeni.

- Sistem službenih kontrola podržan je od mreže i akreditovan od službenih laboratorija koje su u stanju da obezbijede pouzdane rezultate testiranja - rekao je Šarović.

On je istakao da je u preliminarnom izvještaju navedeno i da centralni nadležni organ, odnosno Kancelarija za veterinarstvo ima uspostavljene adekvatne procedure, kako bi dobijene preporuke bile adekvatno primijenjene.

Evropski inspektori su kontrolisali nadležne institucije BiH, RS i FBiH, zatim dvije laboratorije, jednu u Banjaluci i jednu u Sarajevu i četiri izvozna objekta-dvije klanice i dvije kompanije za preradu. 

- Ukoliko uspijemo u ovom poduhvatu, a jesmo, ovo će biti ravno podvigu koji smo obezbijedili izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH - rekao je Šarović i dodao da  je idući cilj izvoz svih vrsta mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da su kompanije dostigle nivo koji prati evropske standarde, te da su inspektori pohvalili i one kompanije koje su imale lošu ocjenu 2012. godine.

Direktor kompanije "Agreks" iz Donjeg Žabara Predrag Miličić ističe da se već 11 godina ova kompanija priprema za evropsko tržište.

- Ispunili smo sve uslove, od kaveza za držanje kokošaka, obilježavanja svakog jajeta, do zdravstvene ispravnosti. Nadam se da je čitav sistem u BiH položio ovaj ispit i da će i konačan izvještaj evropskih inspektora biti pozitivan - rekao je Miličić i dodao da će izvoz u EU dati zamah peradarskoj proizvodnji.

U kompaniji "Ovako" koja se od 1999. bavi proizvodnjom pilećeg mesa i prerađevina, ne kriju zadovoljstvo zbog preliminarnih rezultata kontrole evropskih inspektora.

- Ocjene koje su dobile naše dvije kompanije su izuzetno dobre. Ono na šta smo posebno ponosni jeste da je kontrola prošla bez gotovo ikakvih zamjerki. Nadamo se da će ubrzanim procesom doći do ratifikacije sporazuma i da ćemo robu iz BiH uskoro izvoziti u EU - rekao je marketing menadžer mesne industrije "Ovako" Nedžad Biberović.

Izvoz

Mirko Šarović je kazao da se i sada, kada je u pitanju peradarstvo BiH više izvozi nego što uvozi.

- I sada izvozimo oko 10.000 tona, a vjerujem da će se izvoziti 15.000 tona - naveo je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana